Начало WRC News Канарските острови ще приемат кръг от WRC през 2025 г.

Канарските острови ще приемат кръг от WRC през 2025 г.

188
0
рали Канарските острови
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Канарските острови ще приемат кръг от WRC през 2025 г. Това стана ясно след постигането на договорка между промоутърa на надпреварата и ръководството на световния рали шампионат. Договорът на събитието е двугодишен с опция за удължаване. Състезанието на Канарските острови ще се провежда изцяло на асфалт.

Рали Канарски острови е поредната надпревара, която се прехвърля от ERC в WRC. Тази година това ще сторят рали Полша и рали Латвия. Прибалтийската страна ще приеме първия си старт от най-високия ешелон на рали спорта

Проведено за първи път през 1977 г., рали Канарски острови е неизменна част от Европейския рали шампионат от 2016 г. насам. През 2026 г. събитието ще отпразнува 50-ото си издание като част от най-високото ниво на рали спорта. Предвижда се през 2025 г. ралито да се провежда единствено на остров „Гран Канария“, преди да се разшири и да включи други острови за 50-годишнината си.

Днешното обявяване бе направено пред медиите на остров Гран Канария. По време на него присъстваха промоутъра на WRC и този на събитието Todo Sport. Там бяха още президентът на Канарските острови Фернандо Клавихо, председателят на Съвета на Гран Канария Антонио Моралес и членът на Световния съвет по автомобилен спорт на ФИА и президент на Real Federación Española de Automovilismo (RFEDA) Мануел Авиньо.

Добавянето на рали Канарски острови означава, че Испания се завръща в календара на WRC. Последно иберийската страна приемаше старт от WRC през 2022 г. Домакин на събитието тогава беше област Каталуния

„Присъединяването на рали „Канарски острови“ към WRC е награда за дългогодишната ни работа. Това беше цел, желана от няколко поколения. Сега, заедно с WRC Promoter, тя стана постижима“, сподели главният изпълнителен директор на Club Deportivo Todo Sport Херман Моралес.

„Откакто добавихме Европейския рали шампионат към нашето портфолио от шампионати, не останахме с големи съмнения относно възможностите на мениджърския екип да проведе това рали догодина в календара на WRC“, заяви Йона Зибел.

„Ентусиазирани сме от завръщането на Испания в календара на WRC. Също така сме обнадеждени, че ясно дефинираната ни стратегия за възможност за ERC събитията да имат път към WRC се осъществява. Рали „Острови Канарски“ следва примера на Латвия и Полша, които ще приемат стартове през тази година“, добави управляващият директор на WRC Promoter.

Съобщението за рали Канарски острови идва в момент, когато WRC е затрупан с предложения от различни страни, желаещи да се присъединят към календара. Сред тях са Саудитска Арабия, Ирландия, Аржентина, Мексико и Парагвай. В по-далечно бъдеще се планира WRC да се завърне и в САЩ и Австралия. За момента най-големият приоритет на шампионата е да организира състезание в Близкия изток.