Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Исландският вулкан на път пак да създаде проблеми

Исландският вулкан на път пак да създаде проблеми

50
0

Исландският вулкан Ейяфятлайокутл може отново да създаде проблеми на Формула 1, макар и далеч по-малки като мащаб от хаоса преди три седмици след Гран при на Китай. Международното летище в Барселона е затворено от вчера заради пореден облак вулканична пепел, причинил отлагането на стотици полети. Основно пострадали са рейсовете между Европа и Северна Америка. За щастие на Гран при следващата надпревара, макар и веднага след днешния старт в Испания, е в Монако и придвижването дотам далеч не е толкова сложно, колкото прибирането от Шанхай до Стария континент.

При всички положения проблемите няма да достигнат мащабите на кошмарната неколкодневна блокада отпреди двайсетина дни, когато над 100 000 полета бяха отменени, а авиокомпаниите загубиха над 1 милиард евро.

Общо 19 летища в Испания, включително това в Барселона, вчера прекратиха работа. Вулканът не показва признаци за затихваща дейност след активирането си на 13 април (често цитиран факт е, че последното му изригване е траяло от 1821 до 1823 г.) и съдбата на авиоиндустрията в Европа в голяма степен зависи от ветровете и тяхната посока.

За отборите от Формула 1, представителите на медиите и всички останали хора, участващи в Гран при, пътуването до Монте Карло не би трябвало да представлява особена трудност. Разстоянието от Барселона до Княжеството е малко над 680 км, 90 процента от които се изминават по магистрала.

По-неясно е положението с провеждането на филмовия фестивал в Кан, който би трябвало да бъде открит официално в сряда на 12 май.