Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Italian job

Italian job

54
0

От Светлана Симеонова
Снимки: James Bearne и Getty Images Shell

Джорджо Пантано е едно от новите имена в падока този сезон и както се развиват събитията около тима на Джордан – преговорите на собственика Еди Джордан с Йос Верстапен, може и да се случи така, че да изчезне преди да сме го опознали. Всъщност дори това да се случи италианецът ще остане свързан с Гран при и със сигурност ще има нов шанс, защото съвсем не е така непознат за истинските познавачи на живота в падока. Младият състезател си проби път до титулярно място на най-високото ниво в автомобилния спорт, като намери спонсори да платят за това, а ако тези на Верстапен да дадат повече, Пантано ще се върне към обичайната си работа и пак поне ще бъде тест пилот, какъвто вече е бил за Бенетон, Уилямс и Макларън.
Кариерата му, както и на почти всичките му останали колеги, започва с картинг. Пантано е мега звезда в света на малките возила, печели световна титла и доминира в абсолютно всеки шампионат, в който се състезава. Не изпитва и затруднения и му вещаят златно бъдеще:
– Когато спрях с картинга, знаех, че всъщност никога не съм имал проблеми в тази категория. Когато започнах да се състезавам с автомобили обаче, не бях много сигурен какво да очаквам от себе си. Но след като спечелих първото си състезание във Формула 3 на Золдер вече имах по-ясна представа. Тогава си казах добре, възможно е че спечелих и кола.
Още от времето, когато се състезава с карт, Джорджо има изграден необичаен стил на изпреварване. Самият той твърди, че не е толкова трудно да задминеш съперник в картинга – при най-малката грешка имаш шанс, докато при автомобилите съвсем не е толкова лесно.
Според някои специалисти пробивът за него идва, когато мениджърската компания Браск купува място за Пантано в немската Формула 3, където се състезава с екипа на KMS. Сезонът е доста объркан, въпреки че в крайна сметка Пантано печели сериите през 2000. На 21 е. Проблемите му идват основно от това, че настройките на автомобила му не са от най-добрите – тимът има трудности с адаптирането на реглажите на шасито си Далара към променените предни гуми. Това обаче дава възможност на младия състезател да демонстрира някои от качествата си: докато гумите му стигнат оптимална работна температура (което често се случва чак след като са минали две трети от надпреварата), Джорджо се бори със значително по-бавни съперници по трасето.
Впечатляващите му изяви в немската F3 водят до тест с тима на Астромега от Формула 3000. Джорджо не познава нито отбора, нито автомобила, но свиква много бързо. Още по-забележителен е първият му тест с болид от Формула 1, който е за Бенетон и се провежда на Херес, пак през 2000 г. В онзи момент Пантано има зад гърба си едва 10 състезания с коли и автомобилът от Гран при е напълно ново изживяване за него, като очаквано спирането го впечатляват доста повече от мощността:
– Беше невероятно още от момента, в който излязох от питовете. Когато натиснах спирачките се почувствах сякаш някой ме изхвърли напред. През цялото време затягах коланите. За мен това беше полет, само че на четири колела.
Бенетон не се възползват от Пантано въпреки доброто му представяне в теста. Италианецът решава да кара за Астромега във Формула 3000. Името му обаче вече е известно на най-високо ниво. Жан Тод го вика на разговор в Маранело. От Макларън го канят на тест през февруари 2001 г., а междувременно Джорджо посещава и Франк Уилямс.

Но всичко това не води до никакъв резултат и той дебютиар в F3000 с Астромега, като през сезона печели и една победа – на Монца.
На наблюдаващите вече им е ясно, че Пантано е талант. Това обаче води и до проблеми. През зимата на 2001-2002 г. в иначе сравнително спокойния свят на Формула 3000 избухва скандал, свързан точно с италианеца. Пантано и мениджърите му Ларс-Кристиян Барс и Алф Боаре постигат договорка с тима на Супер Нова. Споразумението им с шефа на екипа Дейвид Сиърс е да платят 400 000 британски лири за мястото на Джорджо в отбора му. Сиърс обаче е под натиск от страна на Флавио Бриаторе – италианецът осигурява голямата част от бюджета му и иска негови пилоти да карат в тима. Затова и вече сключенията договор с Пантано е нарушен и са взети съвсем различни състезатели – Себастиен Бурде и Тиаго Монтейро. Браск и Боаре са вбесени, въпреки опитите на Сиърс да им помогне да намерят място за пилота си. Самият Дейвид твърди, че не може да разбере довода им за нанасяне на морални щети на състезателя, тъй като екипът му е още нов, правилата за шампионата са претърпели значителни промени и е най-малкото несериозно да се твърди, че тимът му ще има предимство пред съперниците. Мениджърите на Джорджо от своя страна са твърдо убедени, че със Супер Нова техният състезател е щял да спечели шампионата. И затова завеждат дело, въпреки че Пантано все пак кара в F3000, при това за Колони – тимът, на който Сиърс се обажда в момента, в който разбира, че няма възможност да подпише с италианеца.
Джорджо се отблагодарява на Колони за …..