Начало Други Иван Мюлер: Ситроен учат наистина бързо всичко за WTCC

Иван Мюлер: Ситроен учат наистина бързо всичко за WTCC

33
0
Иван Мюлер,Себастиен Льоб

Ситроен Рейсинг учат наистина бързо какво е необходимо, за да успеят в новото си начинание – световния шампионат за туристически автомобили (WTCC), заяви Иван Мюлер.

Французинът е изключително важна част от проекта на френския екип заради огромния си опит в първенството. Той има 4 WTCC титли, 37 победи и 22 полпозишъна.

Ситроен учат наистина бързо и наистина искат да научат колкото се може повече. Попиват като гъби! Задават ми милиони въпроси от всякакви гледни точки. Техника, стратегия… Аз познавам пистите, маршрутите, хотелите и т.н. Мога да помогна в безброй аспекти, но понякога се обърквам, тъй като тази роля е нещо ново за мен, а и за тях не е съвсем обичайно – сподели Мюлер по време на представянето на състезателните програми на Ситроен Рейсинг. – Технически екипът се е справил доста добре с колата. Обаждаха ми се много, още докато правеха чертежите за проекта. В продължение на осем до десет месеца изпращаха инженери на всеки старт от шампионата. Направиха хиляди снимки и трупаха опит. С наближаване на първия старт вече ще се съсредоточим и върху други неща като подход и стратегия – как да провеждаме квалификации например.

Следващият сезон в WTCC съдържа много неизвестни за отборите заради въвеждането на новите правила. Мюлер участва активно в създаването им:

Колите в шампионата ни не бяха секси. Бяха интересни, трудни за управление, с гумите и спирачките се справяхме по сложния начин – всичко това вече няма да е такъв проблем. Доволен съм от постигнатото като цяло, тъй като в продължение на две години бях консултант на ФИА по тези въпроси. Първо изпратих цяла папка на президента [Жан] Тод за това как виждам бъдещето на туристическите автомобили, като при това запазим разумни финансови параметри. Сега управлението ще е по-леко. Ще разполагаме с 380 к.с. и около 50% по-висока аероефективност. Теглото бе намалено.

Предизвикателството за Иван са не само новите правила и отбор, а и съотборникът – той ще кара с рали легендата Себастиен Льоб. Сънародникът му сменя скоростните отсечки с пистата, като според Мюлер няма да има проблеми с адаптацията, а и пристигането му в WTCC има и допълнителни положителни страни.

Идването на Себастиен ще се отрази добре на шампионата. Той ще предизвика медиен интерес. Работим наистина открито: Себ ми задава въпрос, аз му отговарям. Бързо ще се приспособи – не е станал случайно деветкратен световен шампион. Има обаче още много за учене – обясни Мюлер.

Френският пилот остава здраво стъпил на земята благодарение точно на огромния си опит в сериите. На въпрос кой според него е фаворит за сезон 2014 г., той отговори, че това е Хонда:

Те разполагат с четирима пилоти, трима от които са наистина добри, имат опит в първенството и показаха, че могат да печелят (Габриеле Таркини, Тиаго Монтейро и Норберт Михелиц – б.а.). Отборът пък демонстрира сериозна дисциплина. И ще гонят реванш, след като бяха победени от частен отбор (RML Шевроле, с които Мюлер взе четвъртата си корона – б.а.) през 2013-та. Това сигурно ги е подразнило.