Начало Други Иван Мюлер спечели историческа четвърта титла в WTCC

Иван Мюлер спечели историческа четвърта титла в WTCC

51
0
Иван Мюлер

Иван Мюлер спечели на пистата Сузука през изминалия уикенд четвъртата си титла в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Той си върна трофея, който изтърва миналия сезон – тогавашният му съотборник в Шевроле Роб Хъф взе короната. Тази година обаче французинът не допусна изненади. Той кара за екипа на RML с автомобил Шевроле Круз.

Мюлер финишира трети в първото състезание в Япония и това бе достатъчно, за да стане шампион за четвърти път. Той не успя да завърши втората надпревара заради инцидент с Норберт Михелиц. Така сега Иван е рекордьор по спечелени корони в WTCC. Втори – с три титли – е британецът Анди Приол, който бе пръв от 2005 до 2007 г. (включително) с BMW Тийм UK. Мюлер за първи път стана шампион през 2008 г. със СЕАТ, а успехите му от 2010 и 2011 г. бяха постигнати със заводския тим на Шевроле.

С тази титла се гордея може би най-много. Условията през настоящата година бяха много различни в сравнение с тези от останалите сезони (когато триумфирах). Месец преди Монца дори не знаехме дали ще сме на грида през 2013-та, нямаше производител, който да подкрепи проекта и това направи всичко безкрайно трудно. Но общите ни огромни усилия на RML, моите и на нашите партньори помогнаха да поставим всичко по местата и да изградим успешна програма – коментира Мюлер.

Оттеглянето на Шевроле от шампионата в края на миналия сезон затрудни максимално Иван и колегите му. Той обясни, че отборът на практика не е развивал колата от предходната година досега, а сезонът бе започнат без достатъчно тестове.

Том [Чилтън] например трябваше да учи всичко по автомобила в крачка. Да, аз съм с екипа от четири години и познавам чудесно Круз-а. Но Хонда и Лада са със заводски отбори и ние изостанахме спрямо тях. Така или иначе, сезонът ни се оказа перфектен, но със сигурност не е приключил за мен! Все още водим битка при отборите, която вероятно можем да приключим до Шанхай, а Том гони втората позиция при пилотите. Така че ще продължим да се трудим – допълни Иван.

Французинът от догодина ще е пилот на Ситроен, които влизат в WTCC и вече провеждат тренировки с С-Елизе. Той ще е съотборник на деветкратния рали шампион Себастиен Льоб.