Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Иван Тенчев с наградата „Братя Ексерови”

Иван Тенчев с наградата „Братя Ексерови”

1394
0

Иван Тенчев получи наградата „Братя Ексерови”, която се връчва за принос в развитието на спортната журналистика. Призът му бе връчен от миналогодишния му носител – Петър Бакърджиев от спортната редакция на bTV. Церемонията се състоя в „Музея на спорта” на Националния стадион „Васил Левски” в София. Наградата се дава след гласуване от представители на семейство Ексерови и досегашните призьори. Тенчев е 36-ият му носител.

Иван Тенчев е главен редактор на списание „ClubS1” и дългогодишен телевизионен коментатор на надпреварите от Формула 1. Инженер по професия, той работи като журналист от 1994 г. След получаването на наградата Тенчев разказа как е започнал да коментира F1 стартовете през 1992 г., акцентирайки върху техниката на автомобилите.

„После започнаха да се натрупват и други детайли – чисто спортни елементи, но това, че съм инженер ми помагаше страшно много през годините”, допълни той.

Наградата „Братя Ексерови” носи имената на братята Митьо и Никола Ексерови. Двамата са сред най-големите спортни журналисти на XX век. Митьо Ексеров (1933-1981) работи във вестник „Народна младеж” и седмичника „Старт”. Никола Ексеров (1942-1999) също е част от екипа на „Народна младеж”, от началото на 70-те до началото на 90-те години е коментатор в Българска национална телевизия, а в периода 1996-1999 г. е пресаташе на Българския футболен съюз.

Призът „Братя Ексерови” има вече 18-годишна история.