Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лекарите в Сиена ще изчакат с извеждането на Занарди от изкуствената кома

Лекарите в Сиена ще изчакат с извеждането на Занарди от изкуствената кома

683
0
Алесандро Занарди, Алекс Занарди
снимка: BMW Motorsport

Лекарите в Сиена ще оставят Алесандро Занарди в изкуствена кома поне до следващата седмица. Бившият пилот от Формула 1 и КАРТ претърпя тежък инцидент в края на миналата седмица. След това му бе направена операция за контузии на главата. Състоянието му бе стабилизирано, но остава тежко. Лекарите освен това не разполагат с пълна неврологична картина и не е ясно дали има допълнителни увреждания на зрението.

Първоначалният план бе за намаляване на успокоителните тази седмица, но той се промени. Прогнози не се дават, но лекарите изразяват оптимизъм, взимайки предвид добрата физическа форма на Занарди. Той продължи да спортува, след като се възстанови от ужасяващата си катастрофа на Лаузицринг през 2001 г., при която загуби и двата си крака.

Неврохирургът Джузепе Оливери, който извърши операцията на Занарди, обясни, че травмите на италианеца са различни от тези на Михаел Шумахер

Седемкратният световен шампион падна на ски през декември 2013 г. За неговото състояние не е известно практически нищо, тъй като семейството му отказва да дава информация. Наскоро обаче се разбра, че операция на Шумахер за терапия със стволови клетки е била отложена заради пандемията от коронавируса.

„Не можем да преценим колко е пострадал мозъкът, докато Занарди не се събуди. Ако се събуди. Когато казваме, че състоянието му е тежко, това означава, че пациентът може да почине“, заяви Оливери.

„Нараняванията на Занарди са различни от тези на Шумахер. Дифузното аксонно увреждане е травма на цялата мозъчна кора, след която почти няма шанс за възстановяване на нормални когнитивни и двигателни функции. Съдейки по наученото до момента, Занарди няма такава травма. Мястото на удара в случая няма значение. Важни са вътрешните контузии.“

„При такава ситуация са необходими няколко дни, за да може пациентът да бъде изведен от медикаментозната кома. Може да са нужни дори седмица или две. Не трябва да се бърза, а да се внимава. Но фактът, че става дума за професионален спортист, ни дава оптимизъм.“

Според информация в италианската преса пък Занарди е участвал в състезание, което не е било разрешено от местната администрация. Липсата на необходимите разрешения означава, че пътят не е бил обезопасен и съответно не е бил затворен за обичайния трафик. Не са били направени и съответните застраховки. Разследването на случая продължава.