Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Операция на Шумахер отложена

Операция на Шумахер отложена

2527
0
Михаел Шумахер
Михаел Шумахер; снимка: Мерцедес

Планираната за тази седмица операция на Михаел Шумахер за трансплантиране на стволови клетки е отложена. Семейството на седемкратния световен шампион във Формула 1 отказа да коментира публикациите в няколко различни издания, че има подготвена такава интервенция, но се смята, че няма да предприеме подобна стъпка по време на пандемията от коронавируса.

Шумахер е подложен на терапия със стволови клетки, за която ClubS1 писа в своя брой 237. За нея разказа италианският неврохирург Никола Акиари. Твърди се, че бившият пилот е бил подложен на такава хирургическа интервенция в края на миналата година. Според италиански медии предстояла нова операция на доктор Филип Менаш, който е извършил и трансплантацията през 2019-та.

„Целта е да се възстанови нервната система на Михаел“, обясни доктор Акиари, отбелязвайки също така, че интервенцията не гарантира положителен резултат. „През последните 20 години науката отбеляза огромен прогрес в областта на лечението със стволови клетки. Това обаче не променя факта, че не знаем много неща за мозъка. Не сме в състояние да предвидим какви ще са резултати.“

Представител на семейство Шумахер повтори позицията, че състоянието на Михаел и спекулации относно него няма да се коментират

Според британския вестник Гардиан операция може да се направи, но това ще се случи в бъдеще, когато рисковете от коронавируса бъдат минимизирани. В момента повечето страни в Европа постепенно вдигат наложените заради COVID-19 мерки.

51-годишният Шумахер страдал от мускулна атрофия и остеопороза, причинени от това, че е на легло през последните 6 години. Той пострада тежко при падане на ски в края на 2013 г. Информация за състоянието му практически липсва. Наскоро бившата снаха на Михаел Кора заяви, че седемкратният световен шампион трябва да бъде пазен особено внимателно по време на пандемията, тъй като за него би било особено опасно да се зарази с коронавируса.