Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Издръжливостта ще е ключът в битката в F1 през 2014 г., смята...

Издръжливостта ще е ключът в битката в F1 през 2014 г., смята Лауда

33
0
двигател,Рено

Издръжливостта ще е ключът в битката за титлата във Формула 1 през 2014 г., смята Ники Лауда.

Според трикратния световен шампион, който понастоящем е председател на борда на Мерцедес F1, това ще е най-важната характеристика на автомобилите и новите мотори – не толкова чистата скорост.

Целта трябва да е издръжливост. Отборът с най-силна комбинация от двигател, скоростна кутия и кола като цяло ще спечели шампионата. През следващата година няма да става дума за скорост, а за издръжливост. За това трябва да работим всички. Промените в правилата са огромно предизвикателство и сериозна възможност да излезем напред – обясни Лауда.

Четирикратният носител на короната Ален Прост пък е на мнение, че спортът е имал нужда от толкова сериозни промени, тъй като те ще възстановят един от основните елементи в Гран при надпреварите.

Въпросите (които си задават производителите на агрегати – б.р.) са много сложни: твърде много ли е, прекалено далеч ли отиваме? Връщаме се към същественото в състезанията, а то се бе позагубило малко. В един определен момент имахме четирима или петима производители на агрегати и нямаше ограничения за мотори/обороти/мощност. Стигнахме момент, когато изглеждаше трудно да се определи чий двигател е най-добрият. А догодина най-силен резултат ще постигне най-добрата комбинация шаси-агрегат – заяви французинът.

По-рано през сезона той сподели, че пилотите с най-голяма способност да се адаптират ще имат най-сериозен успех догодина. Същото важи и за тимовете:

Със сигурност ще е нужно нещо различно, за да се използват системите. Да натискаш и да управляваш умело са задължителни условия, но вероятно ще се изисква малко повече. Ще се върши по-различна работа, особено в началото, защото всичко трябва да бъде разбрано. През последните няколко години не ми е хрумвало да карам, но за 2014-та си казах, че би било прекрасно, ако можех да участвам. Това ново развитие е изумително.