Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Измерванията на Ред Бул са показали нередностите в колата на Рикиардо, обявиха...

Измерванията на Ред Бул са показали нередностите в колата на Рикиардо, обявиха от ФИА

44
0
Даниел Рикиардо

Собствените измервания на Ред Бул са показали нередностите в колата на Даниел Рикиардо, става ясно от публикуваното пълно решение на Международния апелативен съд на ФИА.

Обжалването на тима от Милтън Кийнс относно дисквалификацията на австралийския пилот от първия кръг на световния шампионат на Формула 1 бе отхвърлено в понеделник. Рикиардо бе изхвърлен от класирането заради многократно превишаване на допустимия горивен дебит от 100 кг/ч. В началото на седмицата от международната федерация оповестиха решението, чийто пълен текст бе публикуван днес.

Съдът постанови, че в показанията си жалбоподателят не е доказал, че кола №3 не е прехвърлила дебита от 100 кг/ч по време на състезанието. Собствените измервания на жалбоподателя относно скоростта на горивния поток в кола №3 в Мелбърн показват, че лимитът е бил надхвърлен в рамките на Гран при на Австралия. Измервателният метод на отбора не е надежден, защото показанията отпреди надпреварата се различават от тези след нея. Посочената от жалбоподателя разлика от 0,14% всъщност е само разликата между нивата на неточност. Освен това показаният от жалбоподателя тест за демонстрация прецизността на измерването не пресъздава изцяло състезателните условия като изгаряне на бензина или вибрации и затова не е репрезентативен. Методът на изчисление не се базира на физически способ, а на софтуерен модел, зависещ от подадените данни, които не могат да бъдат проверени от ФИА – се казва в решението.

Съдът постанови освен това, че Ред Бул нямат право да избират измервателния метод според собствените си предпочитания:

Съответствието с правилата се определя с официално контролирания, универсално прилаган метод, посочен от ФИА в техническите директиви. Участниците просто не могат да избират метода, който им пасва.

С това регулаторната функция на техническите директиви бе официално призната. Ред Бул оспорваха задължителността им с обяснението, че те са просто насоки за работа. Други отбори обаче споделиха преди изслушването, че ако директивите не бъдат смятани за задължителни, то това би довело до хаос в спорта.

Апелативният съд изслуша също така радио комуникацията на Ред Бул и заключи, че отборът преднамерено е нарушил правилата. В решението се посочва, че екипът е бил наясно с риска и го е поел съзнателно.

Съдът нареди на Ред Бул да покрие изцяло съдебните разходи.