Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Йост Капито вероятно ще напусне Макларън

Йост Капито вероятно ще напусне Макларън

36
0

Главният изпълнителен директор на Макларън Йост Капито вероятно ще напусне британския тим от Формула 1. Той зае поста преди едва четири месеца. Бившият спортен директор на Фолксваген бе привлечен от Рон Денис, който бе принуден да напусне позициите си на председател и CEO на Макларън Технолъджи Груп и се предполагаше, че може би ще последва англичанина. Говорител на тима отказа да коментира новината.

Привличането на Капито в Макларън бе обявено още през януари тази година. Той обаче стана част от тима чак в края на август. Според наблюдатели идеята на Денис била 58-годишният германец да е неговите „очи и уши” в падока и бокса на тима.

Напускането на Капито е част от преструктурирането на Макларън. Наскоро американският бизнесмен Зак Браун се присъедини към британската компания в ролята на управляващ директор. Той ще управлява Макларън Технолъджи Груп заедно с главния оперативен директор Джонатан Нийл, а двамата ще отговарят пред изпълнителния комитет на МТГ.

След напускането на Капито пък рейсинг директорът на тима от Формула 1 Ерик Булие ще отговаря директно пред Браун. Французинът бе привлечен през 2014 г., след като Денис изхвърли Мартин Уитмарш от отбора.

Йост Капито започва кариерата си във Фолксваген Груп през 1989 г., като става част от състезателния департамент на Порше. След това е част от тима на Заубер във Формула 1, а през 2001 г. отива във Форд, където се занимава със спортните дейности на компанията. Германецът стана моторспорт директор на Фолксваген през май 2012 г.