Начало Автомобили Jaguar E-Type е любимата спортна кола на Великобритания

Jaguar E-Type е любимата спортна кола на Великобритания

244
0
classic,E-Type,Jaguar

Жителите на Великобритания избраха купето Jaguar E-Type за най-любимата си спортна кола.
Това показва резултатът от гласуването на сайта на фестивала за класически автомобили Silverstone Classic, който ще се състои на известната британска писта в края на юли. В анкетата са участвали около 3 хил. човека, 24,31% от които са предпочели Jaguar сред 15 претендента.
„Великобритания е известна със своите спортни автомобили, но до настоящия момент никой не можеше да каже кой от тях е най-добрият. Най-накрая ние сложихме точка на тази дискусия“ – заявява директорът по организация на фестивала Ник Уигли.
На второ и трето място сред любимите на британците спортни коли са се класирали Morgan Plus 8 (16,3%) и TVR Griffith (12%). Лидерската петица допълват AC Cobra и Aston Martin DB5, които са получили 7,4 и 7,2 на сто от гласовете съответно.
На останалите 10 места са класирани Lotus 7, Аustin Healey 3000, Jaguar XK, Lotus Elan, MGB, Triumph Spitfire, Triumph TR6, Austin Healy „Frogeye“ Srite, MGA и Triumph TR3.
В рамките на фестивала Silverstone Classic феновете на класически автомобили ще отбележат 50-годишния юбилей на Jaguar E-Type. На старта на любителско състезание ще излязат 58 екземпляра от този култов модел. Освен това, организаторите се надяват да поставят световен рекорд, събирайки на едно място хиляда екземпляра от този класически автомобил. Те ще бъдат наредени в редица по цялата дължина на трасето.