Начало Автомобилни новини Jaguar I-Pace е Автомобил на годината в Европа

Jaguar I-Pace е Автомобил на годината в Европа

151
0
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace спечели наградата Автомобил на годината в Европа за 2019 г. Тя традиционно се връчва при откриването на автосалона в Женева. Победителят в конкурса се определя след гласуване на 60 журналисти от 23 държави.

Битката за първото беше много оспорвана. Електрическият кросоувър Jaguar I-Pace и купето Alpine A110 събраха еднакъв брой точки след финалното гласуване – по 250. Такова нещо се случва за първи път в историята на конкурса.

Според регламента обаче, победителят може да бъде само един и се наложи ново гласуване. В него британският модел победи с 2 точки своя конкурент.
Това е първата победа за Jaguar в конкурса и втора за електромобил, след като през 2011 г. на първо място беше класиран Nissan Leaf.

На трета позиция остана Kia Ceed (118 ), следват Ford Focus (114), Citroen C3 Aircross (111 ), Peugeot 508 (95) и Mercedes-Benz A-класа (62).

През миналата година първото място в надпреварата спечели отново кросоувър – Volvo XC40, а преди него триумфира и Peugeot 3008.

I-Pace получи общо 55 награди по целия свят откакто бе представен официално преди 1 година. Сред тях са Кола на годината в Германия, Норвегия и Великобритания, „Зелена” кола на годината в Китай и наградите Autobest и ECOBEST.