Начало Избрани Йос Верстапен не мирясва – намекна, че му готвели саботаж със спирачките...

Йос Верстапен не мирясва – намекна, че му готвели саботаж със спирачките ако кара, Макс не защити Хорнер

4212
0
Йос Верстапен
Йос Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Йос Верстапен е споменаван през уикенда за Гран при на Австрия почти толкова често, колкото и синът му Макс, което е забележително постижение като се има предвид, че реално не участва в нищо на пистата Ред Бул Ринг. Бившият F1 пилот предизвика ново напрежение в отбора на Ред Бул, обвинявайки шефа на екипа Кристиан Хорнер, че е сторил всичко по силите си, за да не го допусне до парада на легендите в неделя. Събитието се организира от пистата. В него участват основно бивши пилоти, които карат различни исторически автомобили. Йос трябваше по програма да е зад волана на Ред Бул RB8 от 2012 г., но се оттегли доброволно. Междувременно разказа теорията си на нидерландския вестник Де Телеграаф. След това я повтори пред Виаплей с някои допълнения като намека, че му готвели саботаж със спирачките ако кара в събитието.

„Мисля, че цялото нещо е жалко. Щеше да ми хареса да съм част от събитието. Подготвих се, взел съм си всичко необходимо. Но след това разбрах какво е станало и че всичко е осуетено. Помислих, че ако има толкова голяма съпротива от някого вътре в отбора, то тогава не трябва да карам“, заяви Йос Верстапен.

Последното допълнение към историята му е особено експлозивно.

„Чух, че той (Хорнер – б.р.) е направил всичко възможно, за да ме спре. И ми казаха, че трябва да внимавам дали колата изобщо ще спира. Нека го кажа така – мисля, че това е нещо доста сериозно“, добави Йос Верстапен

Хелмут Марко нарече разправията между бащата на Макс и Хорнер „детска градина“ и каза, че отборът има по-важни неща, върху които трябва да се съсредоточи. Йос обаче упорства, че тимът не върви добре с Хорнер начело.

„Сложно е да ръководиш отбор. Трябва да създаваш мирна атмосфера вътре в екипа. Аз какво да направя като чуя нещо такова? Макс няма нищо общо. Той присъстваше, когато ми казаха всичко и поклати глава. Малко е тъжно, но пък ще забравим, ще продължим и ще работим за доброто на Макс. Надявам се отборът дълго време да създава кола, с която той да печели. Тогава всичко при Макс ще е наред. Аз ще направя всичко възможно той да е добре. Но знам какво ще стане в момента, в който това вече не е така“, каза още Йос Верстапен.

Макс Верстапен бе попитан как ще коментира случващото се между баща си и шефа на тима си. Пилотът заяви, че цялата история е можело да бъде избегната. Същевременно обаче, точно като в началото на сезона, когато се вихреше скандалът около Хорнер, не защити недвусмислено ръководителя на Ред Бул Рейсинг.

„Не е приятно. За никого не е приятно, защото човек не иска подобни неща да се случват. Баща ми беше много ясен, включително за причината за оттеглянето си (от шоуто). Аз го разбирам, защото в крайна сметка него го карат да седне в колата и да я кара, а след това открива, че е нежелан.“

„Всъщност на него не му пука дали ще кара болида. Но го помолиха. Казаха му: „Моля те, направи го за феновете, за нидерландските запалянковци, бла-бла, Ред Бул, имаме страхотни отношения, домашна писта““, разказа Макс Верстапен.

„Аз лично съм тук, за да се концентрирам върху представянето си на пистата. Искам да съм в добри отношения с всички. Цялата тази история можеше да бъде избегната“, добави той.