Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Йос Верстапен: Предупредих, че Ред Бул може да се разпадне. Сега Нюи...

Йос Верстапен: Предупредих, че Ред Бул може да се разпадне. Сега Нюи напуска

6041
0
Макс Верстапен, Йос Верстапен
Макс и Йос Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Официално оповестеното напускане на Ейдриан Нюи от Ред Бул върна на сцената Йос Верстапен. Бившият пилот от Формула 1 утихна след избухването си по-рано през сезон 2024, когато на практика поиска оставката на Кристиан Хорнер заради вихрещия се около английския мениджър скандал. Изявлението му тогава предизвика сериозни проблеми. След редица разговори Йос Верстапен остави темата, но напускането на Нюи доведе до ново негово изказване. Той заяви пред нидерландския вестник „Де Телеграаф“, че е предупреждавал за възможността екипът на Ред Бул да се разпадне.

„Има опасност отборът да се разпадне. Изразих такива опасения по-рано тази година. Важните хора трябва да са в отбора, за да има вътрешен мир. А това вече не е така. Нюи напуска. По-рано през сезона изглеждаше като че ли и Хелмут [Марко] ще бъде отпратен. Това не е добре за бъдещето“, каза Йос Верстапен

По-рано тази година Йос каза, че Хорнер „го играе жертва, докато всъщност е човекът, който създава проблемите“. Малко след това коментира, че в отбора трябва да има мир, но „положението не е добро“. Той също така неколкократно намеква, че промени в екипа могат да повлияят на сина му Макс за това дали да остане в Милтън Кийнс.

Първите директни коментари относно напускането на Ейдриан Нюи ще са от Маями, където в края на тази седмица ще се проведе шести кръг от световния шампионат на Формула 1. Конструкторът пътува за Съединените щати. Според последната информация присъствието му е свързано с предварително организирани събития и той няма да се занимава с нищо, свързано с Формула 1. Смята се, че на практика вече е в своеобразен gardening leave и това ще му позволи при окончателното напускане през пролетта на 2025 г. да няма повече никаква обвързаност с Ред Бул Рейсинг. Тоест би могъл дори да започне работа в друг отбор. Иначе Нюи щял да пътува с тима за още няколко старта този сезон.

Промени в Ред Бул може да има и по-нататък през годината. При появата на новината, че Нюи ще си тръгне от тима миналата седмица първата реакция от Милтън Кийнс бе да отрече информацията. От отбора посочиха, че конструкторът има договор до края на 2025 г. Броени дни по-късно официалното съобщение, че ще си тръгне е факт.