Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Катар плаща 50 млн. паунда на година за кръг от F1?

Катар плаща 50 млн. паунда на година за кръг от F1?

46
0
Бърни Екълстоун

Катар планира Гран при от Формула 1, разкри Бърни Екълстоун. Страната цели да гради върху вече провеждащите се спортни проекти, един от които е спорното домакинство на световното първенство по футбол през 2022 г.

Смята се, че организаторите от Катар са готови да плащат по 50 милиона британски лири (близо 80 милиона долара) на Екълстоун за правото да организират старт от Формула 1. Това е близо 4 млн. над досегашната най-висока такса – тази на Абу Даби. Управляващият търговските права на F1 по принцип сключва подобни контракти за поне десетгодишен период, а това означава, че общият приход би могъл да възлезе на половин милиард паунда.

Още едно състезание в Близкия изток обаче ще наклони везните в развитие на спорта, което не винаги се приема като добро и правилно. Старт в Катар би бил третата надпревара в региона заедно с тези в Абу Даби и Бахрейн, докато в Северна Америка например са два – САЩ и Канада. Състезанията на утвърдени трасета в Европа пък намаляват най-вече заради непосилните такси.

– Разглеждаме всички възможности. Катар не са подписали, но са готови да го сторят – коментира Екълстоун пред британския вестник Индипендънт.

Според 84-годишния англичанин три надпревари в Близкия изток изобщо не са твърде много. Той не дава повече информация, но се смята, че старт може да бъде включен в календара за 2017 г.

Сезон 2014 г. бе с 19 надпревари. Догодина в шампионата ще се завърне Мексико, а през 2016-та ще се присъедини и Азербайджан. Екълстоун заяви, че според него не му е нужно съгласието на отборите, ако иска да увеличи календара на над 20 старта.

– А всъщност не ми пука за съгласието им, което е по-важният момент – добави Екълстоун.