Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кризата в Катерам се задълбочи – собствениците заплашиха да съдят Фернандес

Кризата в Катерам се задълбочи – собствениците заплашиха да съдят Фернандес

85
0

Кризата в Катерам се задълбочава с всеки изминал ден. При последните събития около тима от Лийфийлд настоящите собственици заплашиха да съдят Тони Фернандес, от когото купиха екипа, както и да изоставят изцяло отбора. Синдиците, които са от няколко дни в базата в Лийфийлд, пък днес затвориха фабриката и не допуснаха персонала да влезе.

Броени дни, след като стана ясно, че в Катерам Спортс Лимитид са изпратени синдици и участието на тима в последните надпревари от тазгодишния F1 шампионат бе поставено под въпрос, мениджмънтът направи изявление. С него шефовете обвиняват Фернандес в недобросъвестност и твърдят, че не са получили правата върху екипа. То гласи:

– На 29 юни 2014 г. Катерам Ентърпрайсис, Катерам и шейх Мохамед Насарудин (продавач) и техните акционери Тони Фернандес и Датук Камарудин бин Меранун сключиха сделка за продажбо-покупка с Engavest (купувач) по отношение на 1Малайзия Рейсинг Тийм/Катерам F1 Тийм. От датата на споразумението продавачът отказва да се съобрази с легалните задължения да прехвърли акциите си на купувача. Купувачът бе поставен в незавидната позиция да финансира отбора без да притежава правата върху него, които бе купил. Това е в пълно противоречие със съобщението до медиите на продавача от 3 октомври 2014 г., в което се посочва, че господин Фернандес и неговата Катерам Груп вече нямат никакви връзки с Катерам F1 Тийм. Синдиците на Катерам Спортс Лимитид са назначени от името на Експорт-Импорт Банк ъф Малайзия Берхад (Ексим) – кредитор на господин Фернандес и Катерам Груп. Купувачът няма връзка с Ексим. Катерам Спортс е компания-доставчик на Катерам F1 Тийм. За огромно съжаление назначението на синдиците имаше опустошителен ефект върху дейността на отбора от Формула 1. От момента на назначението си синдиците направиха различни изявления за пресата, които оказаха сериозна вреда върху управлението на Катерам F1 Тийм. След три месеца добросъвестно управление на отбора, купувачът сега е принуден да проучи всичките си опции, включително изтегляне от управлението на екипа. Купувачът инструктира адвокатите си да предявят всички необходими претенции срещу всички останали страни, включително господин Фернандес, който като собственик ще управлява дейността в F1.

Малайзийският предприемач направи много кратък коментар единствено в Туитър. Той написа:

– Ако купуваш нещо, трябва да платиш за него. Просто е.

Междувременно шефът на тима Манфреди Равето заяви, че началниците му са наредили да се оттегли и той ще изпълни заповедта.

– Предполагам, че собствениците на Катерам F1 Тийм, като разбирам, че това все още е господин Фернандес, трябва да направят следващите необходими стъпки. Не знам как да отговоря на въпроса (за контрола в отбора). Знаех миналата седмица, но от тогава сценарият драстично се промени. Не мога да кажа дали отборът ще се състезава в Съединените щати. До днес (22 октомври) поддържахме нормалната подготовка за надпреварата. Ставащото от утре нататък вече не е под мой контрол – заяви той пред crash.net.

Равето допълни, че доскоро всичко е вървяло сравнително гладко, тимът е водел преговори с пилоти за догодина, както и със състезатели за предстоящите тестове и т.н.

Понастоящем не е ясно чия собственост е слотът на Катерам за Формула 1, който е най-ценното нещо в цялата сделка. Не е уточнено също така изпълнени ли са всички условия по договора за покупко-продажба и има ли все още Тони Фернандес участие в тима като легален собственик.