Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Как Алонсо се оказа в Астън Мартин

Как Алонсо се оказа в Астън Мартин

Когато по време на брифинга му в четвъртък Фернандо Алонсо бе попитан дали обявеното броени часове по-рано „пенсиониране“ на Себастиан Фетел ще окаже влияние върху неговото решение за по-нататъшното развитие на кариерата му, двукратният световен шампион отговори, че неговият приоритет е Алпин. И допълни, че ако две страни имат желание да продължат да работят заедно, то ще са достатъчни 10 минути разговор, за да се реши всичко. Явно горе-долу толкова е отнело да се разбере с Лорънс Строл.

Казаното от Алонсо миналия четвъртък придоби съвсем друг смисъл на обявеното днес присъединяване на испанеца към Астън Мартин от догодина

Фернандо наистина искаше да остане в Алпин. Избра стария си отбор (преди Рено), за да се завърне във Формула 1. Познава екипа, чувства се добре там. Но както нерядко се е случвало по време на кариерата му, имаше проблеми с човека, от когото директно зависят решенията. В Алпин това е главният изпълнителен директор Лоран Роси.

Според приказките в падока на Хунгароринг Алонсо искаше поне двугодишен договор от френския отбор. Бе готов дори за по дългогодишно споразумение – за две години плюс опция за допълнителни сезони. Лоран Роси обаче отказал и искал да му даде контракт само за 2023 г., след което да го прати в програмите за спортни автомобили на Алпин. CEO-то на френската марка залагал най-много на това, че Алонсо просто няма къде да отиде. Местата в топ екипите са заети. Какво биха могли да предложат на Фернандо малките отбори?

Всичко това рязко се промени в четвъртък по обяд. Обявеното от Фетел „пенсиониране“ бе посрещнато с изненада, но и с признание за кариерата на четирикратния световния шампион

Моментално започнаха сметките кой ще го замести. През остатъка на уикенда абсолютно всеки пилот, шеф на отбор и човек от екипите с изява пред медиите бе питан първо какво ще каже за Фетел.

Някои се шегуваха, че Себастиан е толкова добър приятел, че е обявил оттеглянето си точно в Унгария, за да спести на Алонсо въпросите за възрастта му! Фернандо навърши 41 години на 29 юли и често повтаря, че това е само число, нямащо нищо общо нито със способностите, нито с желанието му да се състезава. Върна се във Формула 1 с надеждата Алпин да създаде автомобил, с който отново да води битки за победи, точно защото иска още да печели. И макар тимът да върви сравнително добре, е далеч от амбициите на Алонсо. Амбициите на Лорънс Строл обаче са огромни. И тук започва действието през следващите малко повече от 90 часа, довело до днешната новина.

Според някои източници Алонсо е разговарял с Астън Мартин от няколко седмици. Според други – едва след като Фетел обяви, че си тръгва в края на сезон 2022

Вероятно в първата версия има повече истина, защото от тима от Силвърстоун са помолили Себастиан да им каже по-навреме дали ще остане с тях за догодина. Той го стори в сряда преди уикенда в Унгария, а в четвъртък сутринта се сбогува с отбора с прочувствена реч. В събота Алонсо се е срещнал с Лорънс Строл в моторхоума на Астън Мартин на пистата Хунгароринг. Очевидно са им били нужни 10 минути, за да приключат с преговорите и да се споразумеят за договора.

Алонсо е съвсем различен от Фетел – и като пилот, и като характер. Привличането му в Астън Мартин е поредното доказателство за амбициите на Лорънс Строл да превърне тима в победител в Гран при. Канадският милиардер прави огромни инвестиции, за да разполага екипът с първокласна инфраструктура. Едно от условията му е Астън Мартин задължително да има за пилот голямо име в спорта. Другото място поне засега е резервирано за сина му Ланс.

Нещата обаче не вървят особено добре за тима, известен доскоро като „убиец на гиганти“. Отмар Шафнауер, под чието ръководство отборът от Силвърстоун постигна най-сериозните си успехи, напусна заради вмешателството на Строл старши в управлението. Екипът е предпоследен в класирането при конструкторите с едва 20 точки актив. Единствено Уилямс има по-малко. Привличането на нови специалисти продължава с пълна сила, но не може да продължава до безкрай, защото във Формула 1 вече има ограничение на бюджетите. А и на тези хора им е необходимо време, за да заработят и да имат влияние върху колите и представянето им.

Едно е сигурно – амбициите на Алонсо напълно съвпадат с тези на Лорънс Строл. Ще е наистина интересно да се наблюдава дали ще се реализират. А междувременно се появи нов слух: че мястото на Фернандо в Алпин ще бъде заето от Даниел Рикиардо