Начало Избрани Каква е била подготовката на Фетел за Състезанието на шампионите?

Каква е била подготовката на Фетел за Състезанието на шампионите?

979
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка ROC

Състезанието на шампионите (ROC) предостави на своите участници напълно ново предизвикателство за 2022. За пръв път в своята история надпреварата се проведе на сняг и лед около Пите Хавсбад в Швеция. Себастиан Фетел взе участие в състезанието и бе много близо до това да спечели в индивидуалните дуели. В крайна сметка той остана на втора позиция, зад деветкратния шампион във WRC Себастиен Льоб

Фетел се оказа един от най-успешните пилоти от F1, които са участвали в Състезанието на шампионите. Германецът бе един от най-отдадените състезатели, когато ставаше дума за подготовка за снежните и заледени условия в Швеция.

Пилотът на Астън Мартин бе виждан да бяга във всяка една от сутрините по време на четиридневното предизвикателство. Той бе облечен с шорти и тениска въпреки минусовите температури в шведския курорт. Освен това се включи в доброволно плуване в морето, след като бе изкопана дупка в замръзналите води.

„Не донесох много дрехи. Но въпреки това обичам студа“, пошегува се Фетел по отношение на необичайната си екипировка за бягане.

„Всички имат такива странни моменти. Определено ни липсват някои мозъчни клетки.“

Фетел не бе напълно сам в начинанията си. По време на третата сутрин към него се присъедини бившият шампион от НАСКАР и настоящ пилот от Индикар Джими Джонсън. Американецът носеше по-топли дрехи в сравнение с германския си колега.

След като изпитваше затруднения по време на Купата на нациите в събота, Фетел имаше страхотно представяне по време на индивидуалните битки. Той бе единственият пилот от F1, който не отпадна в първите кръгове на състезанието.

Четирикратният световен шампион успя да стигне до финала, където се изправи срещу Себастиен Льоб. В крайна сметка французинът излезе на върха, но въпреки това 34-годишният германец впечатли с карането си в тези толкова тежки метеорологични условия.

Фетел се наслади на преживяването и призна, че би участвал в повече такива състезания в бъдеще.

„Както във Формула 1 или която и да е категория, има много работа зад кулисите. Тя се състои в записване и анализиране на темпото и получаване на цялата възможна информация. Същото нещо се случва и при нас, когато подготвяме състезанието и анализа след него.“

„Това бе голямо предизвикателство за мен. Така че със сигурност не е лесно просто да се впуснеш в него и задължително да си много добър.“

„Трябва ми време и опит, но ако някой ми предостави такъв шанс в бъдеще, с удоволствие бих се възползвал.“