Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какви опции има Гасли, след като Ред Бул реши да задържи Перес

Какви опции има Гасли, след като Ред Бул реши да задържи Перес

2347
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отборът на Ред Бул избра да задържи Серхио Перес вместо да даде втори шанс на Пиер Гасли и го стори на сравнително ранен етап от сезон 2022. Обичайно преговорите за нови договори се случват основно през лятото и се подписват около и след ваканцията. Хелмут Марко разкри след Гран при на Монако, че Перес е получил новия си контракт в петък – в началото на уикенда в Монте Карло.

„Това веднага му даде допълнителна мотивация. Чудесно е, че разполагаме с точно тези двама пилоти. Благодарение на тях имаме вече 5 победи този сезон“, посочи съветникът на отбора от Милтън Кийнс.

Преди няколко месеца австриецът посочи, че от Ред Бул не искали да губят и Пиер Гасли. Французинът е част от академията на екипа от 2014 г. насам

Дебютира във Формула 1 през 2017-та с Торо Росо. През сезон 2019 отиде в Ред Бул, но още в средата на състезателната година го върнаха в екипа от Фаенца. Там Гасли възроди кариерата си, а през 2020-та спечели и Гран при на Италия. Представянето и страхотната му форма многократно водеха до въпроса дали от Ред Бул няма да го върнат в големия тим, защото вече е много по-подготвен и опитен. Новият контракт на Перес даде отговор на това питане. Бившият F1 пилот Фелипе Маса обаче посочи, че карането на Пиер заслужава признание.

„Представянето на Гасли от доста време е невероятно. Необходим му е добър автомобил, защото показва, че може да кара такава кола. В състояние е дори да се бори за победи“, отбеляза бразилецът.

Маса потвърди също така, че французинът е прекалено добър, за да бъде пренебрегван от топ отборите. Същевременно титулярните позиции във Формула 1 са изключително ограничени, в големите екипи – още повече. В Ред Бул и Ферари няма свободен кокпит до края на 2024 г. Макларън и Даниел Рикиардо могат да решат да се разделят, но в Уокинг се подготвят да вземат американски пилот – вероятно Пато О’Уорд. През зимата имаше слухове, че в Мерцедес се интересуват от Гасли, докато се анализираше дали Люис Хамилтън ще продължи да се състезава след Абу Даби ’21. Дори седемкратният световен шампион да сложи край на кариерата си обаче, отборът от Бракли има и други опции. Според известния нидерландски пилот Том Коронел например световният шампион във Формула Е Ник де Врис е резервния вариант на Тото Волф. Коронел е близък със семейството на Де Врис и мнението му звучи доста категорично.

„Ник ще получи мястото ако Люис Хамилтън спре да се състезава. Знаете ли защо? От година ви повтарям, че Ник е застраховката на Тото Волф.“

„Той вече изживя подобно нещо веднъж с [Нико] Розберг. Не бих искал да кажа, че използва Де Врис, но затова го държи близо до себе си. Момчето свърши всичко необходимо. Спечели всички шампионати, които трябваше да спечели. Той е поколението на Джордж Ръсел, Ландо Норис и Макс Верстапен. Никога не му е липсвало нещо в сравнение с другите пилоти“, каза Коронел.

Дали Волф и Мерцедес биха предпочели Де Врис пред Гасли в момента е теоретичен въпрос. Опциите пред французина обаче не изглеждат никак много.