Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какво означава новият договор на Перес за битката в шампионата

Какво означава новият договор на Перес за битката в шампионата

1900
0
Макс Верстапен, Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

След Гран при на Монако наблюдатели отбелязаха, че като че ли Серхио Перес каза на Кристиан Хорнер: „Твърде рано подписах“. Малко преди седмия кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2022 и пилотът, и отборът потвърдиха, че водят разговори за продължение на контракта му, който е до края на настоящата година. И двете страни упорито повтаряха, че не бързат за никъде. Ден след чудесната победа на Перес по улиците на Монте Карло (и ако се вярва на забелязали мексиканския пилот и приятелите му вечерта – страхотния купон) бе обявено, че той остава в Ред Бул още два сезона.

Това поражда въпроса какво означава новият контракт на Серхио Перес за битката в шампионата. Мексиканският пилот помага на Макс Верстапен в първенството по начин, който досега не се бе удал на друг съотборник на нидерландеца

Същевременно има свои амбиции. Със споразумението за следващите два сезона получава сигурност и е любопитно доколко ще защитава личния си интерес и доколко екипния. През уикенда в Монако Хорнер го нарече „най-добрият отборен играч на грида“. След победата пък дори каза, че двамата с Верстапен имали равен шанс за първенството, а за Ред Бул било все едно кой ще спечели титлата.

Мненията относно Перес след успеха му в Монте Карло също не бяха еднозначни. Според Жак Вилньов например мексиканският пилот е реален претендент за шампионата, но е наясно с отборните си задължения.

„Серхио Перес е кандидат за титлата. Бърз е през целия сезон досега и е единственият съотборник на Макс, който не се е изгубил в прахоляка зад Верстапен. Разбира се, Серхио е отборен играч, при това опитен. Не е и като повечето латиноамерикански пилоти – сдържан е, не е избухлив. Може би положението е било различно, когато е дебютирал във Формула 1, но сега е друго. Опитът му помага“, отбеляза Вилньов.

„Серхио отиде в отбора на Макс, знаейки, че там Макс царува, но дава всичко от себе си. Бърз е, когато е необходимо, сега вече има и успех в Монако. Това е най-важната победа в кариерата на един пилот, а сега ще претендира и за титлата. Защо ли? Ред Бул води борба с друг отбор и не може постоянно да нарежда на единия пилот да пропуска съотборника си. Отборните заповеди работят, когато състезателите ти са първи и втори, а не първи и трети. Тоест Перес има скрито асо в ръкава. С [Валтери] Ботас и [Люис] Хамилтън всичко беше различно – на тях не им се налагаше да водят битка с други отбори, което облекчаваше максимално използването на отборна тактика“, коментира още канадецът.

В родината на Верстапен съвсем не са така убедени във възможностите на Перес. Йос Верстапен например смята, че вниманието трябва да е изцяло върху сина му Макс

„Ред Бул като отбор постигна добър резултат, но същевременно не стори кой знае какво, за да помогне на Макс да излезе начело. Избраната стратегия бе изцяло в полза на Чеко. Това бе разочароващо за мен. Бих искал различно отношение към лидера в шампионата. Перес всъщност спечели състезанието заради по-ранния питстоп. Отборът може би ще го обясни като поемане на риск, но там вече бяха видели при [Пиер] Гасли например, че интермедиите бяха най-добрата опция в онзи момент. Да, не съм напълно обективен, но според мен 10 точки бяха изхвърлени. Нужен ни е всеки пункт. Да не забравяме, че в момента колата на Ферари е по-добра, особено в квалификация.“

„Проблемът започва от болида. На автомобила просто му липсват характеристиките, които да го направят съвсем удобен за стила на Макс“, посочи Верстапен старши.

Друг бивш пилот от Формула 1, който е сред най-популярните коментатори в Нидерландия – Кристиян Алберс – имаше по-различно виждане за работата на Ред Бул в Монако.

„Перес все още е втори пилот. Отборът все още е съсредоточен върху Верстапен. По време на такова състезание изниква въпросът с кой от двамата пилоти ще накараш съперниците да се поколебаят? С кой пилот би поел риск? И тогава от тима избраха Перес“, обясни Алберс.

Ралф Шумахер пък каза, че според него Перес едва ли ще има същото постоянство в представянето като Верстапен, за да е реален претендент за титлата

„В Монако Серхио бе по-добрият пилот през целия уикенд. Макс има много агресивен стил на управление. Това означава, че настоящата концепция на колата пасва малко повече на Перес. Макс може да използва момента, за да се понаучи на някои неща от съотборника си“, допълни Ралф Шумахер.