Начало Рали Калин Дедиков с второ място на финала на световния Е-рали шампионат в...

Калин Дедиков с второ място на финала на световния Е-рали шампионат в Италия

427
0

Калин Дедиков и Петр Бенеш завоюваха второ място в генералното класиране на EcoDolomitesGT

Състезанието спечелиха представителите на Франция и двукратни световни шампиони Малга/Бонел с Kia e-Niro, a трети останаха Герини/Прусак, които имат зад гърба си общо 7 световни титли при пилоти и навигатори до сега.

След тригодишно отсъствие от световния Е-рали шампионат ERRC Италия бе домакин на финала за 2021 г. Стартиращите екипажи бяха 20. Общият маршрут от 413 километра бе разделен на 4 отделни етапа, като за 9-те състезателни отсечки бяха подбрани едни от най-предизвикателните проходи в района на Доломитите. Центърът на ралито беше в живописното градче Примиеро. Там бе изграден и EDGT Charge-Park, в който състезателните електромобили зареждаха със 100% възобновяема енергия между отделните етапи.

Калин Дедиков стартира във финала на шампионата с чешкият навигатор Петр Бенеш от отбора на Phoenix Contact CZ в партньорство с най-бързата зарядна мрежа за електромобили в България Fines Charging. Екипажът имаше на разположение само няколко часа за сработване по между си, както и за оборудване и тест на електромобила Hyundai Kona E64 преди началото на състезанието.

Ралито бе изпълнено с премеждия. Първият етап бе 100 км, нощен, с преминаващ в сняг дъжд и гъста мъгла

Вторият ден включваше два етапа – малко над 200 км с по две състезателни отсечки. Дедиков и Бенеш имаха технически проблем с навигационното оборудване и основната им цел беше да стигнат безаварийно до финала. Последното препятствие бяха още 100 км с две отсечки. Грижите с навигационното оборудване продължиха, но екипажът се справи.

Световни шампиони за 2021 станаха испанците Енеко Конте/Лоренцо Серано с Kia. С точките от EcoDolomitesGT Калин Дедиков се изкачи до 10-то място в генералното класирането на световния шампионат.

„Страхотен финал на шампионата, справихме се с всичките предизвикателства по най-добрия начин и заслужено сме на почетната стълбичка при една изключително силна конкуренция“, коментира Дедиков

„Навигаторът ми Петр Бенеш демонстрира завиден хъс за победа и концентрация. Успя да изпълни перфектно задачите си, въпреки многото нови за него  неща, които учеше в движение.“

„Искам да благодаря на титулярните ми навигатори. С Георги Павлов стартирахме в началото на шампионата. Антоанета Дедикова свърши огромна административна работа в тази сложна заради ковид ограниченията година, а след няколко хиляди километра тестове и тренировки седна на дясната седалка в две състезания.“