Начало Други Канаан стана спортен директор в Ероу Макларън

Канаан стана спортен директор в Ероу Макларън

92
0
Тони Канаан
Тони Канаан, снимка Индикар

Тони Канаан стана спортен директор в Ероу Макларън. Бразилецът окачи каската си по-рано тази година. Сега той заема ръководна длъжност в отбора, с който завърши последни си старт в Индикар.

Канаан е един от най-успешните пилоти в историята на Индикар. Бразилецът прекара повече от 20 години в американските серии. Най-добрият му резултат е спечелването на титлата през 2004 г. с отбора на Андрети. През 2013 г. Канаан печели легендарното състезание „Индианаполис 500“ с отбора на KW Racing Technology

Канаан имаше доста ограничена програма в последните няколко сезона. 49-годишният състезател се включваше в избрани стартове на овални писти. Канаан се включи в тазгодишното издание на Индианаполис 500 с отбора на Ероу Макларън. Бразилският ветеран завърши на 16-та позиция в надпреварата на овалното трасе в щата Индиана. Малко след това той обяви, че прекратява кариерата си в Индикар.

По-рано тази седмица стана ясно, че Канаан ще бъде част от ръководството на Ероу Макларън. Бразилецът застана на поста спортен директор и ще има важна роля във все по-разрастващата се програма на Макларън в Индикар.

Канаан ще продължи да работи в тясно сътрудничество с пилотите по време на състезателните уикенди. Освен това той ще помага и за укрепване на партньорските взаимоотношения и ще служи като източник на информация за целия екип на пистата и извън нея.

„Ролята ми на специален съветник беше наистина възможност да изпробвам как се работи от другата страна на отбора – като лидер, а не като пилот“, сподели Канаан.

„Успях да наблюдавам как се управлява отборът, да направя предложения за това къде можем да се подобрим и да помогна за търговската страна на отбора. Доста бързо разбрах, че това не е лошо. Всъщност наистина ми харесва и си мисля, че имам по-голям принос в ежедневието и извън състезателните уикенди. Очаквам с нетърпение тази нова роля, в която ще бъда по-сплотен в екипа, ще имам уникален опит, за да допринеса и да направя Ероу Макларън още по-добър отбор“, добави бразилецът.

Канаан заема мястото на Гавин Уорд, който бе повишен и вече ръководи екипа на Макларън в Индикар. Двамата ще докладват директно на главния изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун.


Ероу Макларън имаше една трудна кампания през 2023 г. Отборът не спечели нито един успех и записа само няколко подиума. След края на сезона екипът се раздели с Феликс Розенквист и привлече на негово място Дейвид Малукас. Младият американец си партнира с другите пилоти на Ероу Макларън- Пато О’Уорд и Александър Роси.