Начало Избрани Капито е напуснал Уилямс по собствено желание

Капито е напуснал Уилямс по собствено желание

503
0
Йост Капито
Йост Капито; снимка: Уилямс

Йост Капито е напуснал Уилямс по собствено желание. Германският специалист разкри, че прекомерното изтощение от дългия график на F1 е довело до решението му да си тръгне от Гроув в края на миналата година.

Капито застана начало на Уилямс в края на 2020 г. Германецът замени временния директор на британския екип Саймън Робъртс. Няколко седмици след края на сезон 2022 той обяви, че напуска Уилямс след само две години начело. Заедно с Капито си тръгна и техническият директор Франсоа-Ксавие Дьомезон. Това наказа всички да смятат, че двамата са били уволнени от собствениците на екипа Дарилтън Кепитъл.

Миналата седмица Капито даде първото си интервю след напускането на Уилямс. Там той разкри, че решението му да се оттегли е било само и единствено негово. 64-годишният специалист също така заяви пред немското издание Auto Bild, че е възнамерявал да прекара сравнително кратко време в Уилямс. Капито също така каза, че прекалено натовареният график на F1 го е убедил, че отборът от Гроув трябва да бъде ръководен от по-млад човек.

„Когато си отвън, разбира се, нямаш представа за това. Но първоначално казах, че ще работя тази работа две години и евентуално трета“, сподели Капито.

„Но за да върнеш отбора на върха, са необходими повече от две-три години. Междувременно има толкова много състезания [в календара], което прави всички това наистина изтощително.“

Уилямс записа силен сезон 2021. Британският отбор дори успя да запише класиране на подиума благодарение на Джордж Ръсел и се пребори с отборите на Алфа Ромео и Хаас. Но през миналата година тимът отново се върна в дъното на колоната и финишира на десето място при конструкторите. Въпреки това Уилямс записа няколко силни резултата благодарение на Алекс Албон и неговият заместник на Монца Ник де Врис.

Тази година Уилямс ще разчита на Алекс Албон и Логан Сарджънт. Американецът получи така очакваното повишение благодарение на доверието, което имаше Капито в него. В същото време легендарният британски отбор ще бъде ръководен от бившия главен стратег на Мерцедес Джеймс Ваулс.

Капито вярва, че той и екипът му са положили основите на това, от което ще се възползва Ваулс.

„Просто вярвам, че първо трябва да положиш основите. След като те са положени, вече можеш да надграждаш. Бях убеден, че сега случаят е такъв и го съобщих на управителния съвет.“

„Сега, когато имате основата, трябва да имате и човек, който ще остане там в дългосрочен план и може да продължи оттам.“

Капито не е имал представа, че Ваулс ще поеме поста в Гроув, докато съобщението не е било оповестено публично. Германецът обаче призна, че е доволен от решението на Уилямс да назначи британския инженер.

„Поздравих го съответно, разбира се. Вече работих в тясно сътрудничество с Джеймс, също и с Мерцедес и техните пилоти. Аз много го харесвам, защото той е изключително компетентен, а освен това е и добър човек“, завърши Йост Капито.

Днес Уилямс ще представи разцветката на болида за сезон 2023. Подобно на по-голямата част от екипите на стартовата решетка, британците също ще покажат реалния си автомобил на тестовете в Бахрейн.