Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хокенхайм може да замени Силвърстоун

Хокенхайм може да замени Силвърстоун

1364
0
Хокенхайм, Гран при на Германия
пистата Хокенхайм; снимка: Пирели

Носителите на търговските права от Либърти Медия преговарят усилено с организатори и правителства за провеждане състезания във Формула 1 тази година. Дискусиите са динамични и зависят и от постоянните разпореждания в отделните държави. От Либърти дори имат готовност да заменят Силвърстоун с Хокенхайм. Основните причини са две. Едната е решението на британското правителство да иска 14-дневна карантина при влизане в страната. Другата са финансовите искания на самата писта до Нортхамптън. От Либърти са съгласни да премахнат таксата, която Силвърстоун плаща, за да е домакин на F1 старт – 15 млн. паунда. Толкова са поискали първоначално от пистата, за да организират сега надпревара. Контра предложението било за достатъчно средства за два старта, така че пистата да не е на загуба. От трасето намалили малко исканите пари, но досега не е постигнато споразумение.

Според репортаж в BBC някои от базираните във Великобритания отбори са изразили тревога относно отношението на Силвърстоун в момента, когато приходите на F1 паднаха многократно. За първата четвърт на 2020 г. спортът отчете намаление от 84%.

Междувременно белгийското правителство разреши състезанието за Гран при на страната да се проведе в края на август без публика въпреки общата забрана за събиране на повече от 100 човека на едно място. Пистата Спа Франкоршамп ще отвори на 18 май, като първоначално там ще могат да се провеждат само ограничени събития.

Със сигурност тази година няма да се проведат състезанията в Австралия, Монако, Франция. Смята се, че е много малко вероятно да се състоят и стартовете в Нидерландия, Канада и Сингапур.

Ето проекта за календар, който се разпространява в момента:

5 юли: Гран при на Австрия

12 юли: Ред Бул Ринг 2’

26 юли: Гран при на Великобритания (Германия)

2 август: Силвърстоун 2’ (Хокенхайм 2’)

9 август: Гран при на Унгария

23 август: Гран при на Испания

30 август: Гран при на Белгия

6 септември: Гран при на Италия

20 септември: Гран при на Азербайджан

27 септември: Гран при на Русия

4 октомври: Гран при на Китай

11 октомври: Гран при на Япония

25 октомври: Гран при на САЩ

1 ноември: Гран при на Мексико

8 ноември: Гран при на Бразилия

22 ноември: Гран при на Виетнам

29 ноември: Гран при на Бахрейн

6 декември: Сахир 2

13 декември: Гран при на Абу Даби