Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Силвърстоун все пак се разбра с Либърти, Сингапур не били приключили преговорите

Силвърстоун все пак се разбра с Либърти, Сингапур не били приключили преговорите

1068
0
Силвърстоун
снимка: Пирели

Представителите на пистата Силвърстоун обявиха, че са постигнали принципно споразумение с Формула 1 за провеждане на 2 кръга от първенството тази година. Очаква се състезанията да са след началните 2 надпревари, които трябва да се проведат на австрийската Ред Бул Ринг.

„Силвърстоун и Формула 1 постигнаха принципно споразумение да бъдат домакини на две състезания при затворени врати това лято”, обяви изпълнителният директор на пистата Стюарт Прингъл

„Тези надпревари все пак трябва да бъдат одобрени от правителството, тъй като приоритет е безопасността на всички участващи и стриктното спазване на правилата.”

Кабинетът на Борис Джонсън обяви по-рано тази седмица, че може да позволи „спортни събития да се провеждат от 1 юни при затворени врати и да се излъчват по телевизията при избягване на риска от социален контакт“. Все пак засега остава в сила задължителната 14-дневна карантина за влизащи в страната хора. Поради тази причина състезанията се планират не за 19 юли и 26 юли, както се коментираше досега, а за 26 юли и 2 август. Така ще се осигури пауза от 2 седмици след второто състезание в Австрия. От Ред Бул Ринг екипите ще трябва да излетят директно за Силвърстоун. След това ще се наложи да излязат на пистата след 11, а не след 14 дни. Това обаче вероятно ще бъде разрешено.

Организаторите от английското трасе и представителите на Либърти водеха сложни преговори относно отпадането на таксата и финасирането. Британците поискаха 15 млн. паунда и Либърти започнаха разговори с Хокенхайм за евентуално домакинство. Тези въпроси изглежда са решени.

„Бих искал да благодаря на всички наши фенове, които така силно ни подкрепяха през всичко това. Искам да ги уверя, че сме решени да направим всичко възможно, за да помогнем Формула 1 да направи своето шоу това лято“, добави Прингъл.

От пистата обявиха още, че закупили вече билети фенове ще могат да получат парите си обратно.

От разпространявания вече предварителен календар стана ясно още, че успоредно с европейските състезания от Гран при и надпреварите в Бахрейн и Абу Даби ще се проведат и съпътстващите шампионати във Формула 2 и Формула 3. Това малко усложнява логистиката, но ще запази и тези важни за младите пилоти първенства.

Междувременно организаторите на състезанието в Сингапур обявиха, че все още не са приключили разговорите с Либърти за евентуално провеждане на състезанието и то не е отменено

На мястото на тяхната Гран при за 20 септември бе предвидена Гран при на Азербайджан.

„В момента календарът за сезон 2020 още се финализира и Сингапур поддържа отворен диалог с Формула 1. Правителството на Сингапур и заинтересованите страни преценяват и обсъждат различни възможности”, заяви говорителят на състезанието. „Организаторите работят в тясно сътрудничество със сингапурския съвет за туризъм и правителствени агенции. Провеждането на улично състезание изисква значителни промени в инфраструктурата и е необходимо достатъчно време за изграждане на отделните компоненти.”