Начало Formula E News Касиди спечели състезанието в Портланд

Касиди спечели състезанието в Портланд

183
0
Ник Касиди
Ник Касиди, снимка Формула Е

Ник Касиди спечели състезанието в Портланд. Пилотът на Енвижън Рейсинг записа трети успех за сезон 2022-23 във Формула Е и общо четвърти в кариерата си. Втори завърши Джейк Денис (Андрети Аутоспорт), докато последното място на подиума в Портланд бе заето от Антонио Феликс да Коща с Порше.

Портланд прие 12-тият старт от сезон 2022-23 във Формула Е. Състезанието се проведе на пистата „Портланд Интернешънъл Рейсуей“. Трасето е с дължина 3.221 км и е разположено около едноименния град в щата Орегон.

Прекрасно време посрещна пилотите и отборите от Формула Е в Портланд. Около пистата беше сухо, слънчево и без вероятност за дъжд. От полпозишън щеше да потегли Джейк Денис. Британецът записа първи полпозишън от началото на деветия сезон във Формула Е. До него се наредиха Саша Фенестрас и Норман Нато.

Денис поведе след старта в Портланд. Британецът бе следван от Фенестрас, Раст, Раст, Нато, Хюз, Гюнтер, Лотерер, Да Коща, Фрайнс и Касиди. Новозеландецът спечели няколко позиции и се озова в топ 5 след минаването на първите няколко завоя.

Денис остана на върха след първите няколко обиколки от надпреварата на пистата в Портланд. Втори бе Нато, следван от Да Коща, Фенестрас, Касиди, Гюнтер, Раст, Хюз. Тиктъм и Мортара. В дъното се намираха Жан-Ерик Верн и Щофел Вандоорн, които бяха дисквалифицирани от квалификацията

Първият период за сейфти кар се появи в петата обиколка заради Роберто Мери. Състезателят на Махиндра Рейсинг спря своя болид в седми завой заради вероятен технически проблем. В същото време Нато поведе пред Да Коща, Денис, Касиди, Раст, Фенестрас и Гюнтер.

Състезанието в Портланд бе рестартирано в осмата от общо 28 обиколки. Голяма част от пилотите минаха през зоната на активация, заради което имаше известни размествания в подреждането.

В 11-тия тур на пистата се появи втора кола за сигурност заради инцидент с Нико Мюлер. Пилотът на Abt Cupra FE Team получи повреда в спирачките и се удари в предпазните ограждения. За щастие Мюлер бе невредим след тази катастрофа. Същевременно Касиди водеше пред Нато, Гюнтер, Мортара и Да Коща.

Надпреварата в Портланд бе рестартирана за втори път в 17-тия тур. Касиди загуби позиция от Нато. Французинът бе ударен от своя съотборник Саша Фенестрас, който счупи предното си крило и мина през бокса за ново. Трети бе Гюнтер, следван от Да Коща и Мортара.

В следващите няколко тура имаше битка за водачеството между Касиди и Да Коща. Същевременно Денис напредна, докато Нато започна да губи позиции заради преразход на електроенергия. В същото време рейс контролът добави 4 обиколки към състезателната дистанция в Портланд.

Касиди в крайна сметка успя да задържи първото място при развяването на карирания флаг. Новозеландецът спечели трети успех от началото на сезон 2022-23 във Формула Е след тези в Берлин и Монако. Това бе и втори успех за Касиди на американска земя. До него на подиума се качиха Денис и Да Коща.

Четвърти и пети финишираха Мич Еванс (Ягуар Рейсинг) и Себатиен Буеми (Енвижън Рейсинг). Шести остана Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG), следван от Лукас ди Граси (Махиндра Рейсинг), Паскал Верлайн (Порше), Норман Нато (Нисан) и Робин Фрайнс (Abt Cupra FE Team). Сам Бърд (Ягуар Рейсинг) финишира седми, но получи 5-секундно наказание от стюардите и се смъкна извън топ 10.