Начало MotoGP News Катар няма да открива сезон 2023 в MotoGP

Катар няма да открива сезон 2023 в MotoGP

339
0
Катар, Лосаил
Катар, Лосаил, снимка Грезини

Катар няма да открива сезон 2023 в MotoGP. Това бе обявено от ръководството на световния шампионат по мотоциклетизъм. Причината за това е предстоящо преустройство на пистата Лосаил край Доха.

Страната е основен участник в календара на MotoGP от 2004 . до момента и едно от първите големи състезателни съоръжения в Близкия изток. Мало преди нея бе открита международната пистата Сахир в Бахрейн, която приема кръг от F1.

От 2007 г. Катар става традиционното събитие за откриване на сезона. Година по-късно Лосаил приема първото нощно състезание в историята на MotoGP.  Оттогава насам Гран при на Катар е единственото нощно събитие в MotoGP и има договор с Дорна Спортс до края на 2031 г.

Надпреварата в Катар ще бъде преместена поради модернизацията на съоръженията, която се извършва преди състезанието през следващата година, което ще включва завръщането на Формула 1 след първата ѝ поява през 2021 г.

Международната писта Лосаил ще бъде подложена на мащабен ремонт и преустройство на зоната на падока и съоръженията за 2023 г.“, се казва в изявление на MotoGP.

Пистата вече е включена в календара на MotoGP поне до 2031 г. Благодарение на тези дейности, трасето ще бъде едно от водещите места за моторни спортове в Близкия изток. Също така ще затвърди още повече статута си на едно от най-добре оборудваните състезателни съоръжения в света.“

Проектът за преустройство на пистата ще започне да се реализира през 2022 г. Той ще включва различни зони, които ще бъдат преустроени така, че да създадат още по-добро преживяване за всички, които се състезават и посещават състезателната площадка, както от състезателите и отборите, така и до феновете и гостите.“

Това включва и нови зони за зрителите, които утвърждават Лосаил като наистина модерна и авангардна писта.“

След приключване на работата, Лосаил ще бъде домакин на Гран при на Катар през 2023 г. Това означава, че събитието няма да бъде откриващ кръг, както беше от 2007 г. насам.“

Вместо това тя ще се проведе в края на сезона под впечатляващите прожектори на невероятното трасе. Тогава спортът ще се завърне,, за да се наслади на невероятни и вълнуващи мотоциклетни състезания. По традиция Катар приема едни от най-драматичните надпревари през последните години.“

Сезон 2023 ще бъде първата кампания от 2006 г. насам, в която MotoGP ще стартира някъде другаде освен в Катар. Тогава откриващият кръг се проведе на испанската писта Херес.

Последният победител на Лосаил бе Енеа Бастианини. Пилотът на Грезини Дукати записа първи успех в своята кариера в MotoGP. Италианецът посвети своя успех на бившия шеф на тима Фаусто Грезини.