Начало MotoGP News MotoGP планира да се състезава в Саудитска Арабия

MotoGP планира да се състезава в Саудитска Арабия

219
0
MotoGP 2022
снимка, Мишлен

MotoGP планира да посети Саудитска Арабия в бъдеще. Това стана ясно след като притежателят на търговските права на шампионата Дорна Спортс подписа Меморандум за разбирателство със Saudi Motorsport Company.

През последните години Саудитска Арабия беше домакин на състезания от едни от най-големите шампионати на ФИА. Първо Формула Е посети кралството през 2018 г. Оттогава електрическият шампионат редовно има състезания на улична писта в Дирия. От 2020 г. до момента страната е домакин и на легендарното рали Дакар след което и Extreme E. От декември 2021 г. Саудитска Арабия приема кръг от F1 на улична писта в Джеда. В края на тази година трасето край бреговете на Червено море ще приеме и финалния кръг от сезон 2022 в световната купа за туристически автомобили (WTCR).

Очаква се Саудитска Арабия да влезе и в световния рали шампионат още през сезон 2023. В края на юли тази година ръководството на WRC заяви, че планира да се завърне в Близкия изток за първи път от сезон 2011. Потенциален домакин на рали надпреварата ще бъде Саудитска Арабия.

Сегашните планове на Saudi Motorsport Company е построяването на истинска писта, която да отговаря на най-високите стандарти на ФИА и ФИМ. Все още не знае локацията на бъдещото трасе. Така Саудитска Арабия трябва да стане втората страна от този регион, която приема кръг от MotoGP след Катар.

Не е ясно дали световният шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ ще се състезава на планираната писта в комплекса Кидия, която трябва да приеме кръг от F1 в бъдеще.

Все още не се посочва годината, в която кралството ще попадне в календара на MotoGP. Също така подписаният Меморандум за разбирателство ще включва програма за развитие на млади пилоти от целия регион около Персийския залив.

Saudi Motorsport Company добави, че състезанието от MotoGP ще отбележи разширяването на широкото портфолио от състезания на две колела. До този момент страната се е ограничавала само до надпревари на четири колела.

„Радваме се да потвърдим подписването на меморандум за разбирателство с Дорна Спортс, който ясно очертава общата ни цел да доведем MotoGP в Саудитска Арабия“, сподели Негово Височество принц Халид Бин Султан Ал Абдула Ал Файсал.

„Съвсем логично е да добавим най-великите мотоциклетни състезателни серии в света към нарастващия ни списък със състезания от световна класа. Очакваме с нетърпение да работим с Дорна, за да изпълним общия ни ангажимент да донесем върховите постижения на състезанията на две колела в Саудитска Арабия. Искаме да продължим да предоставяме повече възможности и инициативи, които да обогатят живота на всички наши жители“, добави арабският принц.

„Като водещ глобален шампионат за състезания на две колела, ние сме развълнувани от възможността MotoGP да разшири обхвата си в Близкия изток, като добави Гран при в Саудитска Арабия“, каза изпълнителният директор на Дорна Спортс Кармело Еспелета.

„Регионът е ключов пазар за моторните спортове. Търсенето на подобни събития в Кралството нараства през последните години. Проучванията показват, че 80% от саудитските фенове искат да видят повече събития в страната си. През последните няколко години Саудитска Арабия доказа способността си да организира големи световни събития в областта на моторните спортове по най-високи стандарти.“

„Подписването на Меморандума за разбирателство утвърждава общото ни намерение да продължим да проучваме тази възможност. Убедени сме, че ще намерим вълнуващ и гостоприемен нов дом в Кралството. Очакваме с нетърпение по-нататъшното сътрудничество със Saudi Motorsport Company, за да осъществим заедно тази обща амбиция.“