Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими често е разбиран неправилно, коментира Жерар Лопес

Кими често е разбиран неправилно, коментира Жерар Лопес

53
0
Кими Райконен,Себастиан Фетел,Фернандо Алонсо

Жерар Лопес, чиято компания Гении Кепитъл все още е едноличен собственик на Лотус във Формула 1, разясни в интервю, публикувано на уебсайта на екипа, отношенията на Кими Райконен с тима след спекулациите, породени от отсъствието на финландеца от Абу Даби вчера. Бизнесменът подробно разказва за връзките на пилота с тима, както и за влиянието му върху хората в Енстън през последните две години.

Лопес се спира също така върху целите на Лотус до края на сезон 2013 г., представянето на Ромейн Грожан и развитието на сделката за нови инвестиции в отбора.

– Какви са целите на отбора за оставащите три състезания?

– Целта е много ясна: искаме втора позиция в конструкторския шампионат. Такава ще остане, докато съществува математическа възможност и това ще е единствената цел на всички ни като отбор. Тази позиция би донесла голяма разлика за нас в много отношения. Без съмнение колата ни е втора по сила, така че няма причина да не опитаме да вземем и съответното място.

– Какви са отношенията с Кими?

– Добри. Говоря с Кими повече, отколкото може би мнозинството осъзнава, като рядко става дума за Формула 1. Напоследък много се изговори относно репликите между Алан Перман и Кими в един особено напрегнат момент от състезание. Това обаче бе размяна на думи в рамките на секунди, а говорим за двегодишни отношения. Определено не бяха най-добрите секунди (във връзката), но трябва да се направи крачка назад и да се приеме колко силни чувства изпитват всички относно надпреварите, както и че понякога такива неща се случват.

– Какво е да се работи с Кими?

– От моя гледна точка Кими често е разбиран неправилно. Всъщност той е много разговорлив и приятелски настроен човек. Един от недостатъците на това да си в светлината на прожекторите е, че хората непрекъснато се опитват да опишат нещата така, все едно се случват сериозни сблъсъци. Аз и Кими например обсъдихме помежду си факта, че той подписва с Ферари и разговорът бе много откровен. Беше едновременно сериозна и емоционална дискусия и е почти смешно да заявя, че Кими е много човешки настроен. Цялата история за ледения човек всъщност идва от пистата, където е безкрайно хладнокръвен и много добър пилот. Всъщност е мил, разговорлив и през двете ни години заедно спечелих един приятел във Формула 1 в негово лице, а в този спорт такова нещо е сложно.

– Обявяването на присъединяването на Кими към Ферари промени ли отношенията?

– Дълго време имахме възможността да го запазим, но не бяхме в състояние да се справим в съответните срокове – или да направим предложение. Ферари го сториха. Това ме натъжи, тъй като все едно блудният син ни напуска. Имаше много критики и неверие, когато подписахме с него. Отделни хора казваха, че все още е един от най-добрите пилоти във Формула 1, докато други твърдяха, че не е в състояние да се справи, че е с наднормено тегло, че това, че онова. Но ние повярвахме в него и той ни се отплати многократно. Единствената причина да се борим за второто място в конструкторския шампионат е заради всички точки, спечелени от Кими. Правим всичко възможно, за да продължат Кими и отборът тази битка до карирания флаг в Бразилия.

– Какво донесе Кими на отбора за последните две години?

– Някои от нещата са очевидни, а други не толкова. Първото, което Кими стори, бе да елиминира всички извинения на тима. Вече бяхме наясно, че разполагаме с един от най-добрите пилоти в историята на Формула 1 и нямаше как да се оправдаваме с автомобилите. Присъствието му означаваше, че имаме отправна точка. То накара хората ни да повярват, че каквото и развитие да направят с колата, всичко ще бъде използвано максимално на пистата. Подобно нещо е наистина мотивиращо за всички в тима и фабриката. Второто нещо е, че той пасна прекрасно на културата в отбора. Ние сме в най-високата категория на автомобилния спорт и сме наистина сериозен, упорито трудещ се отбор. Никой в екипа обаче не смята Формула 1 за елитен клуб, в който не можеш да се забавляваш. Отношението ни към много неща е доста лежерно. Това със сигурност не важи за представянето и развитието. Но атмосферата при нас не е толкова суха като в други екипи и Кими пасна в нея. Все едно бяхме намерили перфектното парче за пъзела. Все още смятам, че това е едно от най-добрите партньорства в F1. Третото нещо, което Кими стори, е, че помогна на Ромейн да се развие като пилот – при това по начин, какъвто може би нямаше да е възможен без него. Ако Ромейн бе съотборник с друг състезател – по-млад или с по-малки възможности – вероятно все още нямаше да знаем колко добър състезател е. Постиганите от него понастоящем резултати в голяма степен се дължат на това, че кара редом с вероятно един от най-добрите в историята на спорта. Кими бе от огромна помощ относно развитието на Ромейн.

– Ще липсва ли Кими на вас и на екипа?

– Факт е, че ще ни липсва. Партньорството ни е едно от много, много специалните в Гран при и ще бъде запомнено като такова. Трудно е да си представиш, че догодина вече няма да е в черно-златния екип. Според мен той мисли по същия начин. Няма такова нещо като съжаление, но има тъга, дори понякога да не личи… Ще ни липсва и от разговорите ни разбирам, че и на него отборът ще му липсва.

– Какво според вас е бъдещето на Кими?

– Мисля, че ще свърши добра работа с Ферари. Видяхме на какво е способен, така че сме съвсем наясно колко силен може да бъде.

– Един поглед към голямата картина в отбора – колко удовлетворяващо е в края на сезона да продължавате битката, колата да е сред най-бързите и да се борите за вторите места и в двата шампионата?

– Много удовлетворяващо, когато всички признават, че тимът ни е по-малък от четирите или петте с по-високи бюджети пред нас. Усещането за гордост е осезаемо всеки уикенд и не може да бъде подценявано. Случаят определено напомня Давид срещу Голиат и се повтаря многократно през сезона. Имахме технически предизвикателства – като изведените напред изпускателни тръби през 2011 г. или смяната на гуми (тази година), но всеки път отборът се възстановява и става дори още по-силен. Трябва да се гордеем най-много с факта, че никога не спираме да се борим. Факт е, че за последните четири-пет надпревари сме спечелили повече точки от всички останали с изключение на Ред Бул. Всъщност това е факт през по-голямата част от сезона с малки изключения. Едва ли някой би посмял да заяви сега, че не знаем как да развиваме колите си.

– Ромейн се справя наистина добре напоследък…

– Дълго време твърдяхме, че Ромейн притежава необходимите качества, за да е един от най-сериозните пилоти във Формула 1. Точно това виждаме сега. Той има скорост и умения, с каквито малцина състезатели разполагат. Задържахме го, тъй като знаехме какъв талант е, а сега всички са наясно.

– А какви са последните новини относно новите инвестиции в отбора?

– Имаме предварително споразумение с компанията, желаеща да работи с нас. Изчакваме всичко да бъде завършено. Процесът е доста сложен. При настоящото ни представяне на пистата и факта, че много малко отбори от Формула 1 са в състояние да предложат инвестиционна възможност като нас, непрекъснато получаваме запитвания от заинтересовани страни, но преследваме предпочитаната от нас опция.