Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими: Опитът не може да ти помогне в Монако

Кими: Опитът не може да ти помогне в Монако

1209
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео Рейсинг

Гран при номер 300 ще отбележи Кими Райконен този уикенд в Монако. По този повод брифингът му днес бе изключително посетен. Финландецът даде и едни от най-обстойните и задълбочени отговори, които бяхме получавали от него.

Кими внимателно обясни например, че по-големият опит не му дава кой знае какво предимство. Особено в Монако, защото колата е различна, асфалтът е друг, както и времето, и всичко останало.

„Кола с кола не си приличат, година с година не си приличат. Всеки път, когато излезете на пистата, всичко е различно и постоянно трябва да се адаптирате, да намирате нивото на сцепление и възможната скорост”, обясни шампионът от 2007 г. „Няма как просто да завъртите волана и да натиснете спирачките както сте го правил преди и да очаквате, че нещата просто ще се получат.”

Райконен обясни и това, че дори и в Монте Карло пилотът има все по-малка роля, защото когато един автомобил е добър, можеш да минеш с много по-голяма скорост през всеки завой. А ако няма сцепление – просто ще се забие в мантинелите и в крайна сметка по-добрите болиди отново излизат напред. Според него от пилотите е зависело вероятно повече в миналото.

Кими направи и нещо като равносметка на своите 299 Гран при, но отказа да отличи конкретен болид или ситуация. Той заяви, че Формула 1 се е променила и няма как да е друго.

„Не знам за добро или лошо, не е под моя контрол, но всичко се промени за тези години. Целият ни живот е друг, карането също, но все така ми носи удоволствие”, заяви финландецът

Райконен отбеляза още, че за разлика от други дисциплини във Формула 1 победата не е непременно крайна цел за всички. В тази връзка той се затрудни с отговора на въпроса какво би било успех за него този сезон, като класиране или конкретен резултат.