Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен отбелязва участие №300 в Монако

Райконен отбелязва участие №300 в Монако

1068
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео Рейсинг

Малцина са пилотите, достигали Гран при №300 в кариерата си. Досега бяха само четирима – Рубенс Барикело (326), Фернандо Алонсо (314), Дженсън Бътън (309) и Михаел Шумахер (308). В неделя към тях ще се присъедини и Кими Райконен, за когото Гран при на Монако ще е участие №300 в F1.

От настоящия тим на финландеца Алфа Ромео отбелязаха, че е трябвало специално да му кажат за това, тъй като той просто не ги брои

И припомнят, че една от най-известните му реплики е: „Единственото, което харесвам във Формула 1, е карането”. От тима допълниха, че не може да се очаква и специална каска за Кими по случая, тъй като за него шлемът просто пази главата му, а не е поле за индивидуална изява.

„А ако Формула 1 организира специална церемония на грида преди надпреварата… Ами, можем само да се надяваме, че няма да съвпадне с ходенето му до тоалетната”, споделят от Алфа Ромео. Отборът прави препратка с прочутия случай, когато Райконен пропусна изпращането на Михаел Шумахер на стартовата решетка в Бразилия през 2006 г. На въпрос на Мартин Брандъл къде е бил, той даде крайно откровен отговор!

„Също като спартанския цар, изигран от Джерард Бътлър във филма „300”, Кими говори малко, но остро. За разлика от Леонид и неговите герои, борили се да опазят прохода Термопили, нашият човек обича портите да са отворени. Особено тези на помощния питлейн в Бразилия. (Помните ли пътешествието му извън пистата и търсенето на алтернативен маршрут на Интерлагос през 2012 г.?) На Кими – и тук стигаме до крайности в метафората – също като кинематографичните гръцки воини не му пука какво мислят останалите за него. И би ви го казал, макар и с по-цветист език”, споделят още от тима.

Кими Райконен дебютира във Формула 1 в Австралия през 2001 г. с тима на Заубер

„Победител в 21 състезания, той може да твърди, че 19-те му години в спорта (с кратка двегодишна пауза) не са го променили. Истината е, че са. Момчето, което покори Мелбърн преди почти две десетилетия и едва не пропусна първия си старт, тъй като подремваше в гаража, сега е световен шампион и глава на семейство – съпруг на Минту и баща на Робин и Риана. А в професионален план се наслаждава на времето си в Алфа Ромео като спокоен, щастлив пилот и върши онова, което умее най-добре. Времето и опитът променят хората. Но същността на Кими – тя никога не се променя. Ние със сигурност никога не бихме и опитали. Да пробваш да променяш Кими според някакъв калъп е изгубена кауза. Просто го оставяме на мира, той знае какво върши.”

Самият Райконен отбеляза, че всички говорели за неговото участие №300, но той се интересувал повече от колата си и нивото й на представяне.

„Тестът в Барселона бе важен за нас, тъй като искахме да разберем по-добре проблемите си. Но наистина не знам как ще пасне болидът ни на уличното трасе в Монако”, допълни финландецът.