Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Китай с надежди за пилот във Формула 1 в близко бъдеще

Китай с надежди за пилот във Формула 1 в близко бъдеще

51
0
Ксианг Тонг Чун,Куинг Хуа Ма,Луис Перес-Сала

Точно преди една седмица екипът на Испания Рейсинг обяви, че ангажира в своята програма за млади пилот китаеца Куинг Хуа Ма. Информация преди това за Ма просто нямаше. Днес младежът бе официално представен от генералният секретар на китайската моторспорт федерация Ксианг Тонг Чун.

„През 2004 г. с откриването на нашата писта официално се появихме на картата на страните домакинствали на състезание от Формула 1″, спомня си Чун. „Тогава си мислех, че може би след десет години ще имаме свои пилот в Гран при. За наша радост не бе необходимо толкова време, за да стане тази мечта реалност и затова съм изключително горд от постигнатото от Куинг Хуа Ма.“

Чун обаче не е съвсем прав, защото още през 2003 г. Китай имаше свой пилот в кола от Формула 1. Заради постиженията си във Формула BMW Азия, Хо Пинг Тунг направи тестове на Херес с болид на Уилямс. Освен това не е сигурно, че Ма ще получи възможността да кара. За състезанието в Китай, той ще наблюдава надпреварата от бокса на Испания Рейсинг и ако в следващите месеци убеди испанците в качествата си, може и да получи шанс за тестовете за млади пилоти в края на годината.

За тим шефът Луис Перес-Сала приходи от Китай биха били добре дошли. Поради тази причина той не скъпи похвалите си към младия китаец.

„Познавам Ма от много години и знам че разполага с достатъчно потенциал“, заяви Перес-Сала. Вече го тествахме на симулатор в Барселона и в кола от световените серии във Валенсия. Данните потвърждават това, което знаехме: че той е много добър пилот. Освен това е много разумен и сигурен в управлението си.

Ма започва своята кариера с картинг през 2002 г., като през 2007 г. печели националния шампионат. През 2005 е шампион в азиатската Формула Рено и Формула Кампус, което му носи номинация за пилот на Китай в сериите A1GP. До 2011 г. се представя с променлив успех в европейските серии, преди през миналата година да стане шампион в Китайския шампионат за туристически автомобили. Ма е наясно, че има много да учи преди да получи шанс за изява в Испания Рейсинг.

„Наясно съм, че трябва много да се уча, особено от моите съотборници, които могат да ми помогнат много със своя опит и знания“, заяви Ма. „Моята цел е да започна бързо да уча нови неща.“