Начало Други Кобаяши се включва в старт от НАСКАР

Кобаяши се включва в старт от НАСКАР

256
0
Камуи Кобаяши, Тойота
Камуи Кобаяши, снимка Тойота

Камуи Кобаяши се включва в старт от НАСКАР. Японецът става поредният бивш пилот от F1, който решава да се пробва в американската купа. Кобаяши ще кара автомобил Тойота Камри, подготвен от отбора на 23XI Racing.

Кобаяши става третият бивш състезател от F1, който се включва в състезание от тазгодишната кампания в НАСКАР. Преди него това сториха световните шампиони Кими Райконен и Дженсън Бътън. Финландецът караше Шевролет Камаро ZL1 за тима на Trackhouse Racing, докато британският му колега беше зад волана на Форд Мустанг, подготвен от тима на Rick Ware Racing.

Кобаяши има сериозна визитка в моторните спортове. 36-годишният състезател направи дебюта си в F1 с Тойота в края на 2009 г. След оттеглянето на японския производител той прекара три кампании в Заубер. Най-добрият резултат на Кобаяши бе трето място в Гран при на Япония 2012

Японецът прекара сезон 2013 в световния шампионат за издръжливост. През 2014 г. Кобаяши се върна в F1 с отбора на Катерам. В края на същата година той окончателно напусна Формула 1 и се фокусира върху състезания за издръжливост и Супер Формула.

Кобаяши е част от заводския отбор на Тойота в WEC от 2016 г. до момента. Японският състезател стана световен шампион през сезоните 2019-20 и 2021 г. От началото на миналата година той е в ролята на директор на тима на Тойота в световния шампионат за издръжливост.

36-годишният състезател реши да се пробва и НАСКАР. Участието на Кобаяши ще се проведе на 13 август на пистата Индианаполис Мотор Спийдуей. Там японецът ще се изправи срещу Бътън.

„По мои спомени първото състезание, което гледах по телевизията всъщност беше от НАСКАР. Когато бях на четири или пет години. Казах: „Уау, това е страхотно! А когато за първи път се състезавах с картинг, честно казано, не познавах дори и F1“, сподели Кобаяши.

„В края на краищата си спомням, че това, което видях, беше състезание на NASCAR, защото беше на овал. Спомням си, че един ден си мислех, че мечтата ми е да се състезавам в НАСКАР.“

Японецът призна, че участието в НАСКАР е сбъдната мечта.

„Отидох там (в F1) и карах няколко години. След като отпаднах от F1 си казах:“ Все още искам да сбъдна тази места и да карам в НАСКАР“, продължи Кобаяши. „Затова винаги се опитвам да се допитам до Дейвид (Уилсън), за да имам тази възможност. Всъщност мисля, че имам сесията на симулатор от НАСКАР преди няколко години. И да, това беше в Бристол- една странна писта за мен. Тя е малка, предизвикателна, но все пак ми доставя удоволствие, тъй като е доста различна. Винаги съм си казвал: „Искам да опитам“ и накрая взех че го направих.“

Кобаяши призна, че намирането на свободна дата за участието в НАСКАР е било доста трудно заради ангажиментите му в WEC и Супер Формула

„Все още се състезавам в WEC, а също така участвам и в Супер Формулата в Япония. Затова е доста трудно да избера да участва, в състезание от НАСКАР. Освен това трябва да имам време за сесия в симулатора, монтиране на седалката и няколко тестови дни. Смятам, че това изобщо не бе подходящо за която и да е писта. Единственото, което откривахме, е пистата за Индикар. Ако имаме повече шансове, определено искам да направя се включва в повече стартове. Тъй като графикът ми за тази година е изключително натоварен,  това бе единственото решение, което намерихме“, завърши Камуи Кобаяши.

Този уикенд Кобаяши ще се бори за победата в 24-те часа на Льо Ман. Японецът кара Тойота №7 заедно с Майк Конуей и Хосе Мария Лопес.