Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колапинто с точки във втория си F1 старт, Уилямс с двойно класиране...

Колапинто с точки във втория си F1 старт, Уилямс с двойно класиране в топ 10

1747
0
Алекс Албон, Франко Колапинто
Алекс Албон и Франко Колапинто; снимка: Уилямс

Франко Колапинто спечели точки в едва втория си старт във Формула 1, а в Уилямс празнуваха като че ли са взели двойна победа, защото и двамата им пилоти се класираха в топ 10 в Гран при на Азербайджан. Алекс Албон бе седми, а Колапинто – осми на финала.

„Отборът показа огромна вяра в мен, слагайки ме във втория кокпит. Подобно решение се взима изключително трудно и мнозина не го разбираха. Надявам се, че демонстрирам на какво съм способен. Дадената ми от Джеймс [Ваулс] възможност ми помага да го направя“, коментира Колапинто

„Работата е много и се старая да уча бързо. Имам твърде малко километри във Формула 1 – само една тренировка преди двете състезания и няколко обиколки в Абу Даби миналата година. Но мисля, че при толкова малък опит е наистина крайно позитивно да спечеля точки във втория си F1 старт. Резултатът като цяло е страхотен за отбора. И двете коли са в точките, осми сме в конструкторския шампионат. Двата болида са в топ 8! Това е и неочаквано, и изумително. Уилямс наистина го заслужава“, добави Колапинто.

Аржентинският пилот каза, че още трудно се справя с гумите, както и с физическото натоварване в кокпита.

„Малко прекалих с гумите. Не бях наясно какво точно се случва и защо имаше такъв грейнинг. Разбрах на много късен етап от състезанието. Ако бях схванал по-рано мисля, че може бях щях да съм в състояние да атакувам Фернандо [Алонсо]. Но това е част от процеса на учене. Освен това трябва да продължа да работя и по физическия аспект. Идват доста трудни надпревари. Мисля, че в Сингапур ще е особено сложно, но след Баку се чувствах значително по-добре, отколкото на Монца“, каза още Колапинто.

Алекс Албон нарече резултата на Уилямс в Гран при Азербайджан „истински лукс“

„Знаем колко трудно е да се класираш девети и десети, така че да вземем седмо и осмо място е истински лукс и ние ще му се насладим! Минахме пред Алпин в шампионата, а това бе целта ни до края на годината. Резултатът показва колко добър е прогресът ни с новите компоненти. И през изминалия уикенд бяхме с близко до темпото на Астън [Мартин]. Освен това печелим точки за втори пореден старт. Бяхме много по-бързи от очакваното и бе чудесно да участваме в толкова битки“, обясни Албон.