Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Комитетът по етика на ФИА отхвърли жалбата на Уорд срещу Жан Тод

Комитетът по етика на ФИА отхвърли жалбата на Уорд срещу Жан Тод

42
0
ФИА

Комитетът по етика на ФИА отхвърли жалбата на кандидата за президент на федерацията Дейвид Уорд срещу кандидатиралия се за втори мандат Жан Тод.

Основното твърдение в жалбата на Уорд е, че настоящият президент на ФИА е използвал регионалните срещи на членовете на клубовете на федерацията, за да получи писмено одобрение от тях в подкрепа на кандидатурата си преди началото на предизборната кампания. Според Уорд това е нарушение на избирателния процес. 

Комитетът по етика на ФИА обаче отсъди, че Жан Тод не е направил нищо нередно:

Въз основа на гореспоменатото, комитетът реши, че нищо от разгледаното не намеква за нарушение на каквито и да било етични правила на ФИА от г-н Тод или някоя от въвлечените страни. Комитетът също така не намери доказателство в подкрепа на предположението, че хората са били принуждавани да подпишат писмата в подкрепа на г-н Тод. Напротив, комитетът получи голям брой писма от личности, посетили съответните срещи, макар и непоискани, които ясно показват, че писмата за подкрепа са били доброволни.

Междувременно Уорд изрази разочарованието си от решението на комитета по етика и каза, че неговата цел е да изложи пропуските в управлението на федерацията, като според него неяснотата в правилата за предизборната кампания доказват становището му.

Не съм съгласен, че не съм предоставил доказателства в подкрепа на жалбата ми. Приложих изявления на свидетели, които ясно показваха, че има притеснение относно писмата за подкрепа. Фактът, че бях помолен да ги предоставя само при условие на строга поверителност, също разкрива трудностите, които някои от представителите на клубовете имат в откритото изразяване на своето мнение. Също така представих документи, посочващи как в други региони като в Африка и Европа председателите на клубовете са били загрижени относно въпроса и са отказали да подпишат писмата за подкрепа. Също така е жалко, че комитетът по етика според мен не успя да засегне важни въпроси като прозрачността и честността на избирателния процес – допълни Уорд.