Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен се връща в Катерам като тест пилот

Ковалайнен се връща в Катерам като тест пилот

44
0
Хейки Ковалайнен

Хейки Ковалайнен се връща в Катерам, но като тест пилот на екипа, обявиха официално от отбора. Вторият резервен състезател Александър Роси пък ще заеме мястото на Ма Кинг Хуа в GP2 шампионата. От тима обясниха, че Ма остава ключов член на екипа, а ревизираните му състезателни планове ще бъдат обявени в близко бъдеще.

Ковалайнен ще провежда изпитания в Бахрейн и Испания. Финландският пилот загуби титулярното си място, след като в Катерам предпочетоха Шарл Пик и Гийдо ван дер Гарде. Сега ще участва в изпитанията на нови компоненти и въвеждането им като част от програмата за развитие на болида през настоящия сезон.

След успешното представяне на Ма в първата тренировка в Китай се появиха множество нови възможности за него и решихме да реструктурираме организацията на пилотите си – заяви шефът на Катерам F1 Сирил Абитебул. – Александър отива в Катерам Рейсинг, за да се състезава в GP2 и съм сигурен, че ще постигне незабавни резултати в шампионата, като междувременно ще продължи да е свързан с отбора от Формула 1 през сезона. Хейки се връща на писта, за да работи с нас и се радваме да го приветстваме обратно в екипа. Той има шестгодишен опит в F1 зад гърба си, така че е в перфектна позиция да ни дава обективна обратна информация да различните типове конфигурации, които ще изпробваме. Ще има и обективен поглед върху гумите за 2013 г. спрямо тези от миналия сезон. Инвестирали сме в Хейки в продължение на три години и би било загуба да не използваме ценните му познания. Формула 1 е екипен спорт, така че той ще предостави подкрепа на Шарл Пик и Гийдо ван дер Гарде, които вършат чудесна работа в първите си месеци с тима.

Хейки от своя страна сподели, че е страхотно да се върне на трасе и няма търпение да се захване с работата, за да помогне на отбора колкото може.

– Ще карам в Бахрейн и Барселона, за да дам на отбора виждането си относно новите елементи за тези състезателни уикенди. Ще работя и с титулярните пилоти и инженерите както на писта, така и във фабриката в Лийфийлд, за да помогна да се извлече максимума от новия пакет. С Тони [Фернандес] и Сирил от известно време обсъждахме възможността да поема тази роля и е прекрасно, че най-после можем да обявим как ще помагам на екипа през 2013 г. Физически съм напълно готов да се върна в болида и знам, че опитът ми може да е от полза на отбора за нови идеи и опции за посоката на работа по настройките и стратегиите – допълни Ковалайнен.

Катерам започна трудно сезона във Формула 1 и дори изостава от преките си съперници Маруся в надпреварите. Привличането на финландеца е стъпка към подобряване на автомобила, след като Пик и Ван дер Гарде не успяват да се справят. За французина 2013-та е втори сезон в Гран при, а за холандеца това е дебютна състезателна година в спорта.