Начало Избрани Крак: Не се притесняваме да се борим с отборите в челото

Крак: Не се притесняваме да се борим с отборите в челото

1006
0
Майк Крак, Астън Мартин
Майк Крак, снимка Астън Мартин

Астън Мартин не се притеснява да се бори с отборите в челото. Това заяви шефът на тима Майк Крак. Според него, базираният в Силвърстоун отбор може да се справи с огромното напрежение благодарение на опита в F1, натрупан през последните 10-15 години.

Астън Мартин направи огромна крачка напред с AMR23. На практика британците бяха вторият най-бърз тим на стартовата решетка в Бахрейн. Доказателство за това бе подиумът на Фернандо Алонсо и шестото място на Ланс Строл. Канадецът караше с контузена китка и до последно не се знаеше дали ще се включи в уикенда в Сахир. В крайна сметка Строл участва в състезанието и дори завърши между двете коли на Мерцедес

По принцип пистата в Бахрейн е доста уникална заради своите характеристики. Това подвига въпроса дали Астън Мартин ще продължи да поддържа толкова високо темпо и в следващите няколко старта за сезон 2023. Едва тогава може да се потвърди, че отборът от Силвърстоун е реален съперник на отбори като Ферари и Мерцедес.

Наскоро Крак заяви, че не се притеснява от това неговият екип да се бори постоянно за позиции в челото на колоната. Специалистът от Люксембург посочи, че отборът от Силвърстоун има сериозен опит в борбата за челни позиции пред годините и няма да се пропука под сериозно напрежение.

„Не се притесняваме да се борим с отборите в челото. Не бива да забравяме, че говорим за тима от Силвърстоун. Това е един изключително опитен екип, в който работят фантастични хора, които знаят какво е да бъдеш в челото на колоната“, сподели Крак.

Базираният в Силвърстоун отбор е бил претендент за позиции в челото когато е носил имената Форс Индия и Рейсинг Пойнт. Най-големият успех на екипа е в края на 2020 г. Тогава Серхио Перес печели състезанието на външната конфигурация на пистата Сахир и записва първата си победа в F1. Малко след това мексиканецът напуска Рейсинг Пойнт/Астън Мартин и отива в Ред Бул.

Освен огромен опит, Астън Мартин има и невероятна ефективност. Крак подчерта старателното управление на екипа по време на състезанието в Бахрейн миналия уикенд и похвали стратегическия отдел на тима.

„Смятам, че го видяхме ясно по време на състезанието. Тогава отборът не тръгна да покрива стратегията на другите екипи. Като цяло се придържахме към предварителния си план. Освен това имахме предимство при износването на гумите. Това беше инструмент, който също помогна на [Алонсо] да мине няколко места напред“, каза още шефът на Астън Мартин.

Въпреки подиума в Бахрейн, Крак държи очакванията си под контрол. Той призна, поддържането на възходящия напредък на Астън Мартин няма да е толкова лесно

„Съгласен съм, че това е голям скок напред. Щеше да бъде феноменално ако бяхме спечелили състезанието! Да, направихме огромна крачка напред. Но от друга страна но също така това бе едва първото състезание за годината.“

„Според мен трябва да изчакаме две, три или четири състезания, за да видим колко голяма крачка напред сме направили. Но ве пак мисля, че сме на много по-добра позиция в сравнение с тази преди 12 месеца“, завърши шефът на Астън Мартин.