Начало Избрани Палмър: Алонсо вече може да се бори за победи в състезанията

Палмър: Алонсо вече може да се бори за победи в състезанията

1132
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Андро Дюлгерян

Джолион Палмър вярва, че Фернандо Алонсо скоро ще сложи край на негативната серия без победа, която продължава близо десетилетие. Бившият пилот от F1 е категоричен, че испанецът ще спечели поне едно състезание през настоящата кампания.

Алонсо шокира всички след като обяви преминаването си в Астън Мартин миналото лято. Двукратният световен шампион си тръгна от Алпин и отвори поредна нова глава в кариерата си.

Очакванията бяха Алонсо да се бори за позиции в дъното на топ 10 и дори да не стигне до зоната на точките. В началото на годината 41-годишният състезател заяви, че няма големи очаквания за първите си няколко старта с Астън Мартин

Астън Мартин поднесе най-голямата изненада в началото на сезон 2023. Базираният в Силвърстоун тим представи коренно различен автомобил спрямо този от 2022-ра, който много напомняше на RB19.

Британският отбор направи огромно впечатление още в тестовете на пистата Сахир. Тогава Алонсо направи повече от 250 обиколки зад волана на AMR23 и показа отлична скорост в дълги серии с обиколки. Испанецът дори заяви, че е по-бърз от Ферари в състезателно темпо.

Думите на Алонсо се потвърдиха напълно в първия състезателен уикенд за 2023 г. в Бахрейн. Пилотът на Астън Мартин отново показа отлична скорост в дълги серии с обиколки. В крайна сметка испанецът завърши зад двата болида на Ред Бул и успя да се справи с Люис Хамилтън от Мерцедес и Карлос Сайнц от Ферари.

Забележителният резултат потвърди огромния напредък на Астън Мартин. Британският тим вече е един от претендентите за второто място при конструкторите и е пряк съперник на Ферари и Мерцедес.

Палмър не скри впечатлението си от болида на Астън Мартин. Бившият пилот на Рено е категоричен, че Фернандо Алонсо най-накрая разполага с автомобил, който да му позволи да се бори редовно за челни позиции и да прекъсне дългата серия без нито една победа в спорта

„Алонсо вече може да се бори за победи в състезанията. Той чакаше цяло десетилетие за да разполага с автомобил, с който да се състезава в челото на колоната. Сега изглежда, че Фернандо получи точно това“, сподели Палмър.

Британецът похвали и представянето на AMR23.

„Болидът на Астън Мартин изглеждаше много стабилно от самото начало в предсезонната подготовка. Да, на Фернандо му отне известно време да бъде в колата заради проблемите в тестовете. Но той се чувстваше много комфортно в AMR23 още в първите обиколки. Той бе видимо по-бърз от голяма част от съперниците си“, каза Палмър.

„Всички в Астън Мартин се вълнуваха още преди началото на състезателния уикенд. В същото време някои от другите отбори също изразиха опасенията си, че Алонсо ще бъде заплаха дори за Ред Бул.“

„Да, квалификацията все още показва, че Астън Мартин има дефицит в темпото спрямо Ред Бул и дори това на Ферари. Но от друга страна скоростта в дълга серия с обиколки е това, което изпъкна повече по време на тестовете. В крайна сметка видяхме, че всички това се сбъдна в неделя.“

Алонсо загуби няколко позиции на старта след като имаше контакт със съотборника си Ланс Строл. Според Палмър, испанецът е можел да бъде по-близо до Перес ако е имал чиста първа обиколка.

„Фернандо беше ударен от Строл в началната обиколка. Ако всичко бе наред, то тогава нещата можеха да се развият по-добре за него“, каза Палмър.

„За всички нас беше фантастично да видим, че той загуби места спрямо Мерцедес. Именно това беше катализаторът на зрелищното му преследване към подиума, което със сигурност щеше да е гарантирано и без сблъсъка със Строл“, продължи Палмър. „Винаги, когато съм се състезавал с Алонсо колело до колело, виждах, че той имаше различен подход в сравнение с всички други състезатели, срещу които съм се изправял.“

„Алонсо има невероятна способност да разчита дадени ситуации. Той също така притежава страхотно периферно зрение и може да мисли няколко хода напред когато се опитва да планира дадено изпреварване. В неделя той показа тези качества, макар да е 41 години.“

Двукратният световен шампион обясни, че все още се адаптира към автомобила на Астън Мартин. Въпреки подиума в Бахрейн, той ще изчака още няколко старта преди да потвърди доброто представяне на AMR23

Палмър обаче е категоричен, че испанският ветеран може да прекъсне серията си без победа в F1. Последният успех на Алонсо бе в Гран при на Испания 2013.

„Астън Мартин имат чудесна отправна точка за тази година благодарение на повечето време за развитие от съперниците си в челото. Затова трябва да вярваме, че това може да е годината, в която Алонсо ще прекъсне негативната си серия без победа“, заключи Джолион Палмър.