Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Крак: В Астън Мартин не си играем на тото. А и да...

Крак: В Астън Мартин не си играем на тото. А и да поведеш в състезание не означава, че ще го спечелиш

2200
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Отборът на Астън Мартин взима решенията си въз основа на наличната информация и не поема рискове, заяви шефът на тима Майк Крак. В Испания той призна, че изчисленията са показали, че Фернандо Алонсо е щял да излезе пред Макс Верстапен по време на Гран при на Монако, ако испанецът бе сложил интермедии при спирането си в бокса в началото на дъжда по време на състезанието. Посочи обаче, че това съвсем не означава успех в надпреварата.

На Крак бе зададен въпрос дали случилото се в Монте Карло ще го накара да поиска стратезите на отбора да са „по-агресивни“.

Майк Крак
Майк Крак; снимка: Астън Мартин

„Ако „агресивни“ означава „залагащи на рискове“, то очевидният отговор е не. Ние не сме хазартно настроени. В нашия отбор решенията се взимат въз основа на информация. Преглеждаме всичките си данни. Компютърната система сочи, че ако бяхме сложили интермедии, то вероятно щяхме да излезем пред Макс. Но това не означава, че щяхме да спечелим състезанието“, заяви шефът на Астън Мартин в F1

„Така че, погледнато в ретроспекция – да, щяхме да поведем в надпреварата. В момента, когато взимаш решението обаче, разчиташ на данните, с които разполагаш. Това казах и преди малко. Ние не си играем на тото. От тази гледна точка всичко работеше както бе предвидено. Едва в ретроспекция се вижда нещо, което евентуално бихме могли да свършим по различен начин.“

„Работата ни е пред очите на всички. Искаме да пишете, когато всичко върви добре. Но трябва да приемем и ако се съобщава, когато е можело да е по-добре. Всъщност няма някаква особена драма. Разбирам казаното от Фернандо – то е факт. Но спортът е публична дейност, постоянно наблюдаван, какво ли не се обсъжда. Наясно сме с това“, каза още ръководителят на Астън Мартин в Гран при.

Майк Крак имаше предвид коментара на Алонсо от по-рано тази седмица, когато двукратният световен шампион заяви, че във Формула 1 се съсредоточават излишно върху негативите.