Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кристиан Хорнер заяви, че задното крило на Ред Бул е легално

Кристиан Хорнер заяви, че задното крило на Ред Бул е легално

2508
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул
Изпълнителният директор на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че тимът му не се притеснява от протести относно легалността на дизайна на задното крило. По този повод ФИА реагира и въведе по-строг тест за твърдост на задните крила. Той обаче ще влезе в сила от 15 юни и ще бъде разрешен толеранс от 20% на отборите, които го използват. 

Според шефa на Мерцедес Тото Волф това дава твърде голямо предимство на екипите, които го изпозлват. Австриецът обмисля да протестира срещу дизайна на задната част на болида на Ред Бул.

„Отлагането на новите правила по някаква причина ни оставя в правен вакуум и отваря вратата за протести. Не сме само ние, има поне още два отбора, които са засегнати от това“, сподели Волф.

Той предупреди, че всеки протест може да доведе до изслушване от Международния апелативен съд, което ще остави резултата под съмнение за няколко седмици. Също така заяви, че има достатъчно време новите директиви да бъдат наложени преди състезанието в Азербайджан. На тази писта огъващите се задни крила могат да помогнат при движението на дългата старт-финална права.

„Очевидно протестът може да стигне до ICA и да обърка ситуацията. Може да минат седмици, преди да има ясен резултат. Не би трябвало да се стигне до тази ситуация, ако има само четири седмици до състезанието“, завърши Тото Волф.

В отговор на това Кристиан Хорнер обясни, че задните крила на Ред Бул са легални.

„Колата отговаря на всички технически правила. Така че твърденията на Тото са несъстоятелни. Болидът е проектиран да отговаря на разпоредбите на ФИА. Нашата кола премина успешно всички тестове. Сега асоциацията ще смени тези тестове, което е тяхно право. Не се притесняваме от допълнителни проверки по задната част на окачването на RB16B“, каза Хорнер.