Начало Moto News КТМ може да има заводски отбор в MotoGP след 2 години

КТМ може да има заводски отбор в MotoGP след 2 години

48
0

Австрийският производител КТМ може да пусне изцяло заводски отбор във висшия клас на световния шампионат MotoGP през 2017 г.

Преди две години изпълнителният директор на КТМ Щтефан Пиерер обяви, че марката иска да влезе в MotoGP. Сега обаче босът на мотоспорт департамента на КТМ Пит Байрер, упорито работи с екип от инженери върху нова машина с 1000 куб. см с V4 двигател, която има кодово име RC16. Постигнат е сериозен прогрес, но основната работа тепърва предстои.

Засега австрийската компания не е решила окончателно как ще изглежда отборът в MotoGP през 2017 г. От една страна организаторите на шампионата – Dorna лобират за това производителите да работят с незивисими състезателни тимове, както например Aprilia с Gresini. Според слуховете, от Dorna биха се радвали, ако Aspar обедини усилията си с КТМ за 2017 г. Освен това, КТМ може да разгледа варианти на съвместна работа с Avintia, Forward Racing и Marc VDS.

От друга страна, според Щтефан Пиерер, КТМ може да избере вариант за изцяло заводски отбор, за да може по-лесно да се решават организационните въпроси. Затова, ако КТМ реши да тръгне по пътя на Suzuki, ще им трябва добър тестов пилот и договори с официални състезатели. Засега не се споменават никакви имена, но се се носят слухове, че КТМ може да избере заводски пилоти измежду Ники Хейдън, Алекс де Анджелис, Алекс Хофман или Щефан Брадъл.

Пит Байрер обяви, че в КТМ ще вземат окончателно решение по този въпрос в близките 3-4 месеца. Тогава разработката на мотоциклета ще влезе в нова фаза, или ще бъде първия тест на пистата.