Начало MotoGP News КТМ вдигна покривалото на RC16 за сезон 2022 в MotoGP

КТМ вдигна покривалото на RC16 за сезон 2022 в MotoGP

420
0
KTM RC16
KTM RC16, снимка КТМ/Philip Platzer

KTM вдигна покривалото на мотора RC16 за сезон 2022 в MotoGP. Това се случи на онлайн церемония, която бе излъчвана в интернет каналите на австрийския производител. Настоящата кампания ще бъде шестата, в която КТМ участва в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм. 

По време на този интензивен учебен период всички във фабриката са работили неуморно, за да намалят изоставането си от водещите отбори. От началото на 2017 екипите на КТМ записаха общо 5 победи и 12 качвания на подиума.

Пилотите на заводския тим са Брад Байндър и Мигел Оливейра. Южноафриканецът бе най-предно класираният пилот на КТМ миналата година и записа невероятна победа в мокрото състезание на Ред Бул Ринг. Това бе втори успех за него откакто участва в кралския клас. Преди това Брад спечели третия си старт в дебютната си кампания на чешката писта Бърно. 


„Научих толкова много неща през последните два сезона. Просто е трудно да избера няколко конкретни неща. Всяка година идва със свой собствен набор от предизвикателства. В първата ми година трябваше да намаля очакванията си. Допусках твърде много грешки. Миналата година трябваше да приема къде се намирахме в някои моменти и просто исках да завърша даденото състезание. Научих повече неща за категорията, как да съхранявам добре гумите и как да управлявам надпреварите. Влизам в третия си сезон, за да разбирам какво трябва да направя, за да се движа по-бързо. С нетърпение очаквам старта на новата кампания. По-готов съм от всякога“, сподели Брад Байндър.

Брад Байндър
Брад Байндър, снимка КТМ/Philip Platzer

Съотборникът му Мигел Оливейра започва четвъртия си сезон с мотоциклет на австрийците. Португалецът е най-успешният състезател от квартета на КТМ. Оливейра има три успеха, като последният от тях бе на пистата Каталуния. Също така записа пет качвания на подиума.

„Миналата година направихме голяма стъпка напред в четири състезания, където отбелязах три подиума. Това бе доста хубаво. След това получих контузия, заради която имах трудна втора половина на сезон 2021. Липсваше ми постоянство, което искам да подобря тази година. Никога не е лесно да стигнеш до лимита и все пак да мислиш за завършване на състезанието. Ако печелех точки във всеки един старт, щях да съм на по-предна позиция в крайното класиране. Така че искам да намеря пълния потенциал на себе си, мотора RC16 и да запиша добър резултат“, заяви Мигел Оливейра.

Мигел Оливейра
Мигел Оливейра, снимка КТМ/Philip Platzer

КТМ приветства и новият мениджър на отбора Франческо Гуидоти. Италианският специалист прави своето завръщане в австрийския тим след повече от 10 години. Той ще принесе предишният си опит и нюанси в категорията. Франческо е напълно фокусиран върху развитието на RC16, заедно с тестовите и резервни пилоти на марката Дани Педроса и Мика Калио. 

„Винаги е важно да се справите по-добре от предходната година. За тази цел имаме нужда от повече последователност и подиуми. Трябва така да разработим мотора, за да направим пилотите щастливи. Искаме да им дадем правилното усещане и увереност, за да постигнат тези резултати. Те вече имат опит и са печелили състезания. Трябва да ги виждаме по-редовно в челото на колоната. Резултатите са невероятни през последните години. Започвайки от нулата, КТМ постигна страхотни постижения. Искаме да продължим това и в бъдеще“, каза Франческо Гуидоти.

„2021 беше най-успешният сезон на моторните спортове в нашата група. Удивително е какво направихме за една година в падока за пистови състезания. Спечелихме световните шампионати в класовете Moto3 и Moto2 и завършихме 6-ти в MotoGP. Това е супер мотивиращо за бъдещето на КТМ. Нашата цел е да бъдем постоянно в Q2 и топ 5 в повечето състезания. Знам, че това е много висока цел. Другите производители също имат големи очаквания. В момента сме много силни- разполагаме с бърз мотор, модерна база и талантливи състезатели“, обясни директорът на КТМ Пит Бейрър.

Франческо Гуидоти и Пит Бейрер
Франческо Гуидоти и Пит Бейрер, снимка КТМ/Philip Platzer

Сателитният отбор КТМ Tech 3 също участва на тази церемония. Екипът ще бъде с изцяло обновен пилотски състав в лицето на Реми Гарднър и Раул Фернандес. Двамата завършиха на първа и втора позиция в клас Moto2 миналата година. 

„Развълнувам съм да започна първия си сезон в клас MotoGP. Toва е мечтата на всеки един мотоциклетен състезател. Вече направих няколко теста миналата година, които бяха много окуражаващи. Искам да се усъвършенствам върху мотора и да науча възможно повече неща за този клас. Радвам, се, че ще работя с Tech 3. Така продължавам връзката си с КТМ. Това ще бъде дълга, но интересна година. Ще дам най-доброто от себе си, за да постигна най-добирите резултати“, каза Реми Гарднър.

Реми Гарднър
Реми Гарднър, снимка КТМ/Philip Platzer

„Наистина се радвам да започна първия си сезон в MotoGP. Това е страхотна възможност за мен. Само преди три години се се състезавах в Moto3, а сега съм в MotoGP. удоволствието е абсолютно. Подготовка ми бе по-различна тази зима. Качих мускули и станах по-силен. Спирането на тези мотори е много по-различно. Всичко изисква по-интензивна физическа подготовка. Основната ми цел тази година е да напредвам състезание по състезание и да се наслаждавам на всяко едно от тях“, сподели Раул Фернандес.

Раул Фернандес
Раул Фернандес, снимка КТМ/Philip Platzer