Начало MotoGP News Куартараро бил на лимита по време на състезанието във Валенсия

Куартараро бил на лимита по време на състезанието във Валенсия

145
0
Фабио Куартараро, Ямаха
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

Фабио Куартараро не успя да защити световната си титла от сезон 2021 в MotoGP. Пилотът на Ямаха завърши на четвърта позиция в последното състезание за годината във Валенсия. Резултатът на французина не бе достатъчен, тъй като той се нуждаеше от задължителна победа, за да има някакъв шанс да триумфира в шампионата.

Куартараро сподели, че е нямал никакви шансове да се бори за победата на пистата Рикардо Тормо. Въпреки това състезателят на Ямаха не съжалява за начина, по който се разви вчерашната надпревара.

Французинът потегли от четвърта позиция и се бореше с Милър и Баная. Куартараро имаше контакт със своя съперник за титлата, който доведе до откъсване на едно от крилцата на мотора на Дукати. Пилотът на Ямаха успя да се придвижи с две позиции напред заради отпаданията на Марк Маркес и Джак Милър. В крайна сметка Куартараро бе едва четвърти при развяването на карирания флаг. Така Баная стана новият световен шампион в MotoGP, докато французинът остана втори в крайното класиране.

„Направих страхотен старт, но след това се наложи да изляза извън очертанията на втори завой, за да избегна удар с Джак“, сподели Куартараро.

„Натисках здраво, дори когато се допрях с Пеко. Исках да извлека максимума от мотора. На практика бях на лимита по време на цялата състезателна дистанция“, продължи пилотът на Ямаха. Не съжалявам за нищо, защото вчера дадох 100% от себе си. Когато загубиш титлата по този начин, винаги трябва да намериш положителното, дори ако в момента то е на 99% отрицателно.“

„Единственото положително нещо в следващите четири месеца, през които трябва да изчакам, ще бъда още по-яростен и да тренирам усилено. Така ще съм напълно готов да се боря за титлата през 2023 г.“

Веднага след края на състезанието Куартараро поздрави Баная по повод спечелването на титлата. По този начин пилотът на Ямаха прояви спортсменство, макар да бе детрониран от върха в MotoGP. 23-годишният състезател призна, че първите 15 минути след финала състезанието да са били изключително трудни. Въпреки това той заяви, че е истински борец, който с нетърпение очаква старта на следващата кампания.

„Разбира се, че след състезанието беше толкова емоционално. Аз съм боец, който винаги иска да бъда на първа позиция. Затова първите 15 минути след развяването на карирания флаг бяха изключително трудни“, призна Куартараро.

„Но такива неща се случват. Сезон 2022 вече е в историята. Сега трябва да затворим книгата и да напишем нова глава, която започва във вторник. Наистина очаквам с нетърпение да започна подготовката си за следващия сезон.“

Част от проблемите на Куартараро в неделното състезание бяха свързани с проблеми с гумите. Според него, смесите на Мишлен са били прекалено меки спрямо условията на пистата Рикардо Тормо. Французинът заяви, че е изпитвал затруднения с предната гума през цялата надпревара.

„Проблемът не беше свързан с налягането на гумите, а с това, че смесите бяха прекалено меки. За щастие тази година имахме един комплект по-твърди компоненти. Но въпреки това от Мишлен носят прекалено меки гуми на тази писта. Също така мисля, че с всяка година на тази писта става все по-горещо. Температурата на въздуха преди старта бе около 26-27 градуса, а тази на асфалта бе над 30. Затова изборът на гуми не беше от най-правилните. По принцип от Мишлен  невинаги уцелват правилните смеси за даден състезателен уикенд. Понякога те са прекалено твърди, а в други случаи- твърде меки“, добави Фабио Куартараро.