Начало MotoGP News Куартараро не се отказва от борбата за титлата в MotoGP

Куартараро не се отказва от борбата за титлата в MotoGP

218
0
Фабио Куартараро, Ямаха
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

Фабио Куартараро ще даде всичко от себе си в Гран при на Валенсия. Състезанието на пистата Рикардо Тормо е финалния 20-ти кръг от сезон 2022 в MotoGP. Пилотът на Ямаха завърши на трета позиция във вчерашната Гран при на Малайзия и запази математически шансове за защита на титлата си от сезон 2021.

Куартараро катастрофира в четвъртата свободна тренировка на пистата Сепанг и контузи пръстите на лявата си ръка. После състезателят на Ямаха даде 12-то време в квалификацията.

Световният шампион направи отлично потегляне се озова зад Марк Маркес. След като се справи с пилота на Хонда, Куартараро зае четвъртата позиция и мина едно място напред заради отпадането на лидера Хорхе Мартин. До края на надпреварата той запази мястото си на подиума въпреки опитите на Марко Безеки да мине пред него.

Междувременно Франческо Баная спечели състезанието след епична битка с Енеа Бастианини. Състезателят на Дукати има 23 точки преди финалния старт на сезона във Валенсия. По този начин Куартараро ще трябва да спечели състезанието и да се надява Баная да завърши 15-ти или по-надолу.

23-годишният състезател каза, че е решил да бъде по-агресивен след като е видял невероятното потегляне на Баная. Италианецът зае втората позиция след преминаването на първия завой, макар да стартира девети.

„Стартът в първата обиколка беше най-ключовият момент в състезанието“, сподели Куартараро.

„Променихме малко стратегията в сравнение с Австралия. Тогава искахме да запазим гумите свежи за края на надпреварата. Сега просто натиснах доста силно в началото, защото моторът ни не е много добър в пестенето на гумите на Мишлен.“

„Трябваше да натисна в продължение на три, четири обиколки, докато изпреваря Марк [Маркес]. Видях, че Пеко е много добър в спирането, затова си казах: „Трябва да направя нещо, защото ако изостана, шансът ми за титлата ще отлети.“ И така направих страхотна първа обиколка. Дори и сега да сме много далеч [в класирането], няма да се отказвам и ще се боря до край. Искам да завърша по най-добрия начин сезон 2022 във Валенсия.“

Куартараро бе притиснат от Марко Безеки в средата на състезанието в Малайзия. Французинът призна, че е трябвало да натиска здраво, тъй като е знаел, че трудно ще успее да контраатакува мотора на Дукати на правите.

„В края на надпреварата той беше на 2.5 сек. зад мен, но в един момент се доближи на две-три десети“, коментира пилотът на Ямаха.

„Но аз натисках адски много, защото знаех, че ако Марко ме изпревари, Пеко щеше да стане световен шампион. Най-вече исках да се кача на подиума. Знаех, че ако той ме изпревари едва ли ще мога да го изпреваря отново.“

Куартараро казва, че основният му фокус във Валенсия ще бъде просто да се „наслади“ на уикенда и да се надява на най-доброто.

„Ще се подготвя като луд, защото знам, че единственото решение да се бия там е да спечеля. Няма значение каква е разликата. Искам да се насладя на състезанието във Валенсия, защото то е последното за сезона. След това ще видя как се справям. Смятам, че трябва да се насладя по най-добрия начин на финалния кръг за сезона“, добави пилотът на Ямаха.