Начало Moto News Куартараро спечели титлата в MotoGP след много драматична надпревара

Куартараро спечели титлата в MotoGP след много драматична надпревара

688
0
Фабио Куартараро
Фабио Куартараро, снимка Ямаха
Фабио Куартараро е новият световен шампион в MotoGP. Пилотът на Ямаха стартира от 15- та позиция и финишира четвърти. Това се оказа напълно достатъчно за него заради отпадането на победителя в квалификацията Франческо Баная. Самата надпревара бе спечелена от Марк Маркес, следван от своя съотборник Пол Еспаргаро. Това беше първа двойна победа за отбора на Репсол Хонда от Гран при на Арагон 2017. Последното място на подиума зае Енеа Бастианини от тима на Авинтия Дукати.

На старта Баная се изстреля напред, следван от Милър и Оливейра. Зад тях се движеха Маркес и Еспаргаро. Жоан Мир получи наказание заради фалстарт. Пилотът на Сузуки бе ударен от Данило Петручи и отпадна от състезанието в самото начало.

Малко след това Милър изпусна предницата на своето Дукати и също отпадна. Така в челото на колоната бяха Баная и Маркес, а Куартараро бе извън топ 10.

С напредване на състезанието двамата пилоти се откъснаха от Пол Еспаргаро, който водеше битка с Мигел Оливейра. Алекс Маркес приключи своето участие в надпреварата, а Икер Лекуона претърпя инцидент.

5 обиколки преди финала Франческо Баная катастрофира от първата позиция. По този начин Маркес пое водачеството, следван от Пол Еспаргаро. Също така това позволи на Куартараро да стане световен шампион.

До края на второто състезание на Мизано пилотите на Репсол Хонда записаха двоен успех. Трети завърши Енеа Бастианини, който стартира 16-ти и изпревари Фабио в последния тур. Въпреки това пилотът на Ямаха стана първият французин, който става шампион в кралския клас.

Пети и шести финишираха Йоан Зарко (Прамак Дукати) и Алекс Ринс със Сузуки. Топ 10 бе допълнен от съотборниците в Априлия Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес, Лука Марини с втория мотор на Авинтия и Валентино Роси (Ямаха SRT). Последните точки отидоха при Брад Байндър с КТМ, Микеле Пиро с Дукати, Андреа Довициозо и Франко Морбидели с машини на Ямаха, както и Такааки Накагами (LCR Хонда).