Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица съжалява за изпуснатата възможност да кара за Ферари в F1

Кубица съжалява за изпуснатата възможност да кара за Ферари в F1

792
0
Роберт Кубица
Роберт Кубица, снимка Ферари

Роберт Кубица съжалява за изпуснатата възможност да кара за Ферари в F1. Полският състезател призна, че все още изпитва болка заради факта, че не е успял да бъде зад волана на болид от Маранело и да бъде съотборник на Фернандо Алонсо.

Кубица бе част от F1 от 2006-2010 г. и след това от 2018 до 2022 г. През този период той караше за отборите на БМВ Заубер, Рено, Уилямс и Алфа Ромео. Полякът също така беше и в ролята на резервен пилот в последните два тима

39-годишният състезател беше на косъм от това да се присъедини към Ферари. Преди време той разкри, че е подписал предварителен договор със Скудерията. Според него, той е трябвало да замени Фелипе Маса през сезон 2012 и да си партнира с Фернандо Алонсо.

За съжаление, това така и не се случи. Кубица претърпя тежка катастрофа по време на рали в началото на 2011 г. Полякът получи множество фрактури и дори бе съмнително дали ще продължи своята състезателна кариера.

Кубица така не и прие да се откаже от страстта си към моторните спортове. Полякът прекара няколко години в ралитата и записа нелоши резултати. През 2017 г. той получи медицинско разрешение да се завърне в F1. Година по-късно той беше резервен пилот на Уилямс.

Кубица бе титуляр за тима от Гроув през 2019 г. За огромно нещастие, завръщането на Кубица в F1 далеч не беше лесно. Еднократният победител във Формула 1 се бореше с трудния за управление болид FW45. Това го накара да заяви, че престоят му в Уилямс е бил грешка. После той прекара три сезона като резерва в Алфа Ромео и замести Кими Райконен в 2 старта от сезон 2021.

В края на 2022 г. Кубица окончателно се сбогува с F1. Полякът се фокусира изцяло върху състезанията за издръжливост. Миналата година стана световен шампион в клас LMP2 с екипа на WRT.

Тази година Кубица се прехвърля в категорията на хиперавтомобилите в световния шампионат за издръжливост. Полският пилот ще бъде зад волана на Ферари 499P №83, подготвено от AF Corse. Негови съотборници са Йе Ифей и Робърт Шварман.

Съвсем логично, Кубица е развълнуван от факта, че ще се състезава за Ферари. В сърцето му обаче остава „отворена рана“ от неизпълнената му мечта в F1

„Мисля, че карането на Ферари представлява нещо различно от състезанията с други марки. В миналото много пъти съм търсил Ферари“, сподели Кубица.

„Като пилот от F1 имах две цели: да спечеля световния шампионат и да се облека в червено. Това не се случи, защото животът ми поднесе друг сценарий. Признавам, че остана една отворена рана. Заради това тази възможност е голямо предизвикателство за мен“, добави полският пилот.

Кубица остава фокусиран върху настоящето. Пилотът от Полша е решен да се възползва максимално от възможността да се състезава за Ферари и AF Corse в категорията на хиперавтомобилите.

„Щастлив съм, че моят път и този AF Corse ще бъдат еднакви през настоящия сезон. AF е един от най-успешните отбори в историята на моторните спортове. Сигурен съм, че заедно ще свършим чудесна работа. Нещо повече- връщам се в италиански отбор, което не е никак малко“, завърши Роберт Кубица.