Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица начело в последната свободна сесия, Алонсо катастрофира

Кубица начело в последната свободна сесия, Алонсо катастрофира

53
0

Роберт Кубица (Рено) бе най-бърз в последната свободна сесия за Гран при на Монако, в която случилите се инциденти и трафикът по трасето предвещават наистина непредвидима квалификация по улиците на Княжеството. Другото събитие, предизвикало сериозно внимание и обсъждане, бе катастрофата на считания до тази сутрин за фаворит в Монте Карло Фернандо Алонсо с Ферари.

Изпитанията преди решителния час борба за местата на стартовата решетка започнаха при леко хладно време – температурата на въздуха бе 21 градуса, а тази на асфалта – 25-27. Повечето екипи бяха с програми за подготовка за квалификацията, като Ред Бул например отделиха на това последния половин час проби. Междувременно доста автомобили бяха с промени в реглажите, като най-забележителен напредък отбелязаха от Лотус. Хейки Ковалайнен и Ярно Трули блокираха предните колела при натискане на спирачките, но въпреки това скъсиха значително разликата с автомобилите на тимовете пред тях. Междувременно начело на таблицата се смениха няколко състезатели, докато двадесетина минути след старта Алонсо се удари.

Испанецът разби Ферари-то си в мантинелите на Масне и малко по-късно при прибирането си в бокса заяви накратко, че инцидентът се дължи на пилотска грешка. F10 бе със сериозни повреди и механиците на Скудерията буквално се състезават с времето, за да подготвят колата за следобед.

Към края на пробите пък Фелипе Маса изправи на нокти тима, след като първо на Льовс, а след това в района на плувния басейн мина невероятно близо до бариерите. Той обаче се отърва невредим, докато Адриан Сутил закачи предпазните огради при завъртане близо до Мирабо, макар и значително по-леко от Алонсо. Германецът веднага се прибра, за да провери какви са щетите. Оказа се, че има леки повреди по страница на задното крило.

Последните излизания бяха запазени за проби с мекия тип гуми. С изключение на спрелия по-рано Тимо Глок (Върджин), единствено Ковалайнен си остана в бокса, тъй като загуби втора предавка, но техническият шеф на Лотус Майк Гаскойн бе категоричен, че проблемът ще бъде изчистен за квалификацията.

В крайна сметка начело се озова Кубица. Полякът вървеше страхотно по време на цялата сесия и на финала се измъкна от трафика, за да запише най-бързото постижение. С последно сериозно усилие Маса отиде втори, изпреварвайки Марк Уебър и Люис Хамилтън, чийто съотборник в Макларън Дженсън Бътън имаше сериозни проблеми с прилепянето.