Начало WRC News Кубица може да се върне във WRC с Хюндай

Кубица може да се върне във WRC с Хюндай

847
0
Роберт Кубица
Роберт Кубица; снимка: Алфа Ромео

Роберт Кубица може отново да се състезава в световния рали шампионат (WRC). През настоящия сезон полякът е резервен пилот на Алфа Ромео във Формула 1 и кара в немския шампионат за туристически автомобили (DTM). Според медии в родината му догодина Кубица може пак да е част от WRC. Спонсорите му от Орлен водели преговори с екипа на Хюндай. Той не потвърди, но и не отхвърли категорично информацията.

„Отнасям се с голямо уважение към ралитата. Трябва внимателно да свършиш всичко, и то правилно, за да успееш в тази категория. Прекрасно разбирам колко енергия и сили са необходими“, заяви Кубица.

Полякът допълни също така, че следващите няколко седмици ще са особено важни за бъдещите му планове.

„Става дума за това с какво ще се занимавам в бъдеще. Имам приоритети, но да видим кой вариант ще е възможен. Когато нещата се изяснят, ще взема и решение“, каза още Роберт.

Кариерата на Кубица във Формула 1 започна през 2006 г. Бе част от тима на BMW Заубер до 2009-та и заедно спечелиха Гран при на Канада през 2008-ма. За сезон 2010 отиде в Рено. През зимата на 2011 г. претърпя изключително тежка катастрофа в рали Ронде ди Андора. Лекарите спасиха дясната му ръка, последваха няколко години рехабилитация. Кубица се върна към автомобилния спорт към края на 2012 г. Започна да кара в ралита, участвайки и във WRC кръгове. Кара и в други състезания, прави тестове с коли от различни първенства. През 2017-та направи няколко изпитания с екипи от Формула 1 и за следващия сезон бе резервен пилот на Уилямс. През сезон 2019 стана титуляр в тима от Гроув. Договорът му не бе продължен и отиде като резервен състезател в Алфа Ромео.