Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица: Всичко може да се случи на Интерлагос

Кубица: Всичко може да се случи на Интерлагос

70
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица остана доволен от петото си място в Гран при на Корея преди десетина дни, но не се наема да прогнозира как ще се представи неговото Рено R30 на Интерлагос в Сао Пауло. Полякът споделя и че настройките за пистата в Сао Пауло са доста сложни за целия тим.

– Роберт, да погледнем към Корея. Какво мислиш за състезанието?

– За мен надпреварата бе разделена на две части. Първата бе много трудна, защото имах сериозни проблеми със сцеплението и едва се държах на пистата. През втората половина вървях значително по-добре, особено когато гумите ми бяха във форма за последните 10-15 обиколки. Успях да финиширам пети, а това бе чудесна награда за усилията ни. Искаше ни се, разбира се, да сме по-конкурентоспособни, но според мен като цяло трябва да сме щастливи, че спечелихме толкова точки след трудностите ни в началото на уикенда.

– Как според теб ще се справи R30 на Интерлагос?

– Бразилската писта е малко странна и определено е трудно да предвидя как ще се представим. Има една дълга права след последния завой, където F-duct-ът определено ще е предимство, а и мощността на двигателя ще е от значение. Времето може да внесе лотариен елемент, тъй като условията в Бразилия са нестабилни по това време на годината. Затова е и много вероятно някои тренировки да са на дъжд, както се случи през 2009 г. При валеж сцеплението на тази писта е много ниско и трябва да намериш идеалния баланс на колата.

– Кои са ключовете за добри настройки в Бразилия?

– Трасето е трудно по отношение на реглажите заради дългата права и изкачванията. Трябва да избираш измежду топскорост или ниско аеропритискане, за да печелиш в завоите. Крайно сложно е да постигнеш баланс между тези неща. Иначе на пистата има по малко от всичко и прилича на класическите трасета, така че има доста места, където можеш да спечелиш време. Но както споменах и преди, не винаги всичко пасва идеално.

– Атмосферата в Гран при на Бразилия е страхотна в деня на състезанието. Разкажи ни някои от спомените си.

– Там се кара много близо до феновете заради разположението на трибуните и затова чувството на грида винаги е специално. 95% от хората викат за бразилци, но атмосферата е прекрасна. Миналата година имах добър резултат там, но както споменах времето може да изиграе сериозна роля и всичко може да се случи.